Dječje gradsko vijeće dobilo 14.980 kn za nove ormariće u OŠ Janka Leskovara

Dječje gradsko vijeće Grada Pregrade i Vijeće učenika OŠ Janka Leskovara Pregrada dobilo je 14.980,00 kn za projekt „Nasilje preskoči, u nove ormariće uskoči“. Riječ je o projektu kojim će se zamijeniti dotrajali garderobni ormarići učenicima petog razreda. Novi ormarići će biti na zaključavanje te će olakšali torbe petašima jer će učenici moći knjige i opremu za tjelesni ostavljati u njima.

Projekt je bio prijavljen na Javni poziv Krapinsko-zagorske županije za prijavu prijedloga za participativni dječji proračun za 2020. godinu, a u srijedu, 4. ožujka 2020. u Tuhlju je održano potpisivanje ugovora o dodjeli financijskih sredstava prijaviteljima kojemu su prisustvovale zamjenica Dječje gradonačelnice Grada Pregrade Ana Šantek i ravnateljica OŠ Janka Leskovara Zdravka Žiger Žgela.

Inače, Krapinsko-zagorska županija prva je u Republici Hrvatskoj koja je objavila poziv ovakve vrste. Takav proračun predstavlja uspješan mehanizam identificiranja i realiziranja potreba djece. Iako je prvotno bilo planirano 100 tisuća kuna za ovu namjenu, na prijedlog dječjih načelnika/načelnica i gradonačelnika/gradonačelnica potporu je ostvarilo devet projekata, ukupne vrijednosti 112.438,39 kn. Ugovore je korisnicima uručio župan Željko Kolar, a događanju je nazočila i zamjenica župana Jasna Petek. U ime korisnika sredstava zahvalio se dječji načelnik iz Zagorskih Sela Marko Zgorelec, a korisnicima su čestitali i načelnik Općine Tuhelj Mladen Hercigonja i ravnateljica OŠ Lijepa naša Tuhelj Snježana Romić.

“Zahvaljujem djeci koja su odradila sjajan posao i pokazala veću pravednost i hrabrost nego kada mi ocjenjujemo neke projekte. Sastanci s dječjim gradonačelnicima i načelnicima nisu samo pro forme, već imaju konkretan sadržaj. Kad oni kroz svoja vijeća prate što se događa u njihovim gradovima i općinama, mogu predlagati svojim odraslim kolegama mjere. Ovo se pokazalo kao pun pogodak, to su djeca shvatila vrlo ozbiljno, ima sjajno osmišljenih projekata. Od 31 projekta, odabrati ih 9 nije jednostavno. To je dokaz da djeca razmišljaju svojom glavom i da nisu opterećena ničim te pokazuje njihovu kreativnost i domišljatost. S druge strane, znaju da u toj kreativnosti postoje neka pravila kojih se moraju pridržavati da bi svoj projekt mogli i realizirati. To je ključ. Ovo je ogroman iskorak, a činjenica da smo prvi u Hrvatskoj nije nebitna. Iduće godine, dječji proračun dižemo na 200 tisuća kuna”, istaknuo je župan Kolar.