Grad Pregrada u top 5 malih pametnih gradova u RH

Ilustracija

Grad Pregrada nalazi se u top 5 malih pametnih gradova u RH, odabrao je tako Jutarnji list u suradnji s portalom Gradonačelnik.hr, agencijom Ipsos i konzultantskom tvrtkom Apsolon.

Za razliku od prethodnih godina kada su se Smart city nagrade dodjeljivale temeljem prijavljenih projekata gradova, ove su se godine, pobjednici birali po posebnoj metodologiji koju je osmislila tvrtka Apsolon, a umjesto samo jedne nagrade birali su se najbolji gradovi u tri kategorije - veliki, srednji i mali grad.

Žiri je gradove kandidate odabrao na temelju njihovih pokazatelja za 29 Smart city kriterija razvrstanih u šest cjelina –  digitalna spremnost uprave, strateško usmjerenje grada kao pametnog, pametno gospodarstvo, pametno društvo, pametna infrastruktura i pametan okoliš.

Grad Pregrada donio je strategiju razvoja pametnog grada, a također ima i maksimalni udio energetski učinkovite rasvjete u gradskoj rasvjeti. U samom vrhu pametnih malih gradova je u još dva Smart city kriterija. Riječ je o udjelu mjernih mjesta sa senzorskim prikupljanjem podataka u sustavu vodoopskrbe u odnosu na ukupan broj mjernih mjesta, gdje je Pregrada također stopostotna te prosječnoj godišnjoj kvaliteti zraka. Dodatno, Pregrada ima i jedan od pet najboljih pokazatelja među malim gradovima za udio zaposlenih u djelatnostima koja se odnose na ICT, kreativne industrije, istraživanje i razvoj.

„Možemo reći da vizija Pregrade kao pametnog grada, nakon strategije koju smo napravili, postaje stvarnost. Cilj nam je da našim sugrađanima omogućimo transparentnu gradsku upravu te kvalitetniji i jednostavniji život. I dalje nastavljamo ulagati u razvoj Pregrade kao pametnog i povrh svega transparentnog grada pa ističem kako smo krenuli u redizajn postojeće web stranice koju namjeravamo prilagoditi za potrebe građana. Među mogućnostima koje će se nuditi, na mrežnoj stranici moći će se dobiti uvid u sve troškove Grada, čime se priključujemo nekolicini jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj koje na taj način daju uvid u trošenje javnih sredstava“, istaknuo je gradonačelnik Marko Vešligaj.

Tags