I u 2021. godini nastavlja se projekt participativnog proračuna za mlade LAG-a Zagorje-Sutla

logo civic europe

Projekt „Uzmi pare i napravi nešto za mlade: Participativnim proračunom do aktivnog sudjelovanja mladih u lokalnoj zajednici“, nastao kao zajednička ideja LAG-a Zagorje-Sutla i Mreže udruga Zagor, jedna je od 19 pobjedničkih ideja među njih čak 841 prijavljenih na natječaj Civic Europe. Kroz ostvarenu podrška u iznosu od 49.530,00 € (ukupna vrijednost projekta je 56.130,00 €) u 2021. godini implementirat će se projekti za mlade kroz metodologiju participativnog proračuna u općinama i gradovima s područja LAG-a Zagorje-Sutla, među kojima i u Pregradi.

Projekt je namijenjen mladim ljudima u ruralnim područjima i malim urbanim naseljima, a mladi će razvijati i promovirati projekte, glasati za njih te na taj način sudjelovati u procesu donošenja odluka. Lokalni donositelji odluka analizirat će predložene projekte zajedno s mladima i pomoći svojim stručnim savjetima u pripremi za glasanje, a također će biti zaduženi i za provedbu i sufinanciranje projekata. Ovaj je projekt prilika za stvaranje prostora za suradnju i dijalog između mladih i donositelja odluka te većeg razumijevanja potreba i interesa mladih ljudi u lokalnim zajednicama.

Civic Europe je inkubator za lokalno usmjerene građanske inicijative, organizacije i pojedince u Srednjoj, Istočnoj i Južnoj Europi, realiziran zahvaljujući neprofitnoj njemačkoj organizaciji MitOst i bugarskoj fondaciji Sofia Platform te financiran od strane njemačke zaklade Stiftung Mercator.