Igru na novim terenima pričekat ćemo do proljeća

Zbog nepovoljnih teniskih prilika, hladnog i nestabilnog vremena, Teniski klub Pregrada donio je odluku o odgodi postavljanja trave na teniske terene do proljeća kada će biti povoljnija slika, odnosno kada će uvjeti za to biti prihvatljiviji kako se ne bi riskiralo uništavanje nove vrijedne podloge.

Sredstva za izgradnju teniskih terena prikupljala su se kroz crowdfunding kampanju "Smash", putem koje je prikupljeno 396 tisuća kuna, a dodatna sredstva u iznosu od 150 tisuća kuna osigurao je i Grad Pregrada u svojem proračunu. Teniski tereni grade se na lokaciji iza parkirališta Glazbene škole, s lijeve strane ulaza na nogometno igralište. Ograđena dva teniska terena dimenzije 36.6x36.6 metara bit će napravljena od narančaste umjetne trave ispunjene silikatnim pijeskom koji pruža osjećaj igre kao na zemljanom terenu-tenisitu).

Tenis je u Pregradi nekada bio itekako popularan. „Teniski klub Pregrada osnovan je 22. srpnja 2004, a prije njega od 1993. do 2004. djelovao je Teniski klub Emka. Radilo se o rekreativnoj razini, a pravu školu tenisa ćemo tek organizirati na proljeće. Ipak, pregradski tenisač Boris Brežnjak bio je rangirani natjecatelj u mlađim kategorijama Hrvatskog teniskog saveza, a kao senior osvojio je većinu turnira u županiji. Tri puta Brežnjak je osvojio teniski turnir za Krapinski festival, četiri puta jaki međunarodni turnir za Branje grojzdja. Momčadski TK Pregrada, unutar saveza KZŽ igrao je prvenstvo županije tzv. Tenisku ligu "Zagorje" gdje je osvojeno drugo mjesto 2007. godine dok je 2008. godine TK Pregrada bio županijski pobjednik. Teniski klub Pregrada osvojio je hrvatsko-slovensku pograničnu VSTL veteransku ligu 2008 godine“, ističe predsjednik Teniskog kluba Denis Burić.

Zlatno doba tenisa u Pregradi bilo je u razdoblju od 2004. do 2009. godine kada klub broj 60 aktivnih punoljetnih članova i organizira školu tenisa. Pregrada je bila domaći teren za mnoge igrače iz Tuhlja, Krapinskih Toplica, Đurmanca, Huma na Sutli, Desinića i okolice. Često su na pregradske turnire dolazili Slovenci iz Kozja, Šentjura, Šmarja, Rogaške Slatine itd. „Osim tradicionalnog turnira za Branje grojzdja organizirane su dvije teniske lige Grada Pregrade, otvoreni turnir za parove i Masters. Uz tajnika udruge Borisa Brežnjaka najzaslužniji član je tadašnji predsjednik kluba i veliki zaljubljenik u tenis Dražen Novak koji je godinama volonterski održavao terene i aktivirao članstvo na bavljenje tenisom“, ispričao je Burić. Škola tenisa u Pregradi vrata će otvoriti na proljeće 2021., ponajprije za djecu i mlade.

Planira se ponovno pokrenuti teniska liga Grada Pregrade. Klub se već prošle godine uključio u Tenisku ligu KZŽ i osvojio četvrto mjesto, a predsjednik Teniskog kluba ističe kako planiraju na području naše županije sudjelovati u organizaciji dječjih turnira i napraviti nekoliko natjecanja u godini u praznim terminima koje Teniski savez KZŽ ponudi. Tko zna, možda se u školi tenisa u Pregrada možda pronađe neki novi teniski as.