Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Ilustracija

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se 3. prosinca s osnovnim ciljem poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom kroz poticanje međusobne suradnje i stvaranje partnerstva među postojećim udruženjima osoba s invaliditetom. Na taj se način ublažavaju posljedice socijalne isključenosti, ali i senzibilizira javnost na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću, s naglaskom na mogućnosti kojima raspolažu.

Potpisivanjem Konvencije o pravima osoba s invaliditetom 2007. godine Republika Hrvatska  se obvezala da će poštivati odredbe, između ostalog i one koje se tiču prava na rad i zapošljavanje, pristupačnost, zdravlje, obrazovanje, osposobljavanje i rehabilitaciju te neovisno življenje i uključenost u zajednicu, uz osiguravanje razumne prilagodbe i bez diskriminacije.

Svake se godine Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava drugom temom, a ovogodišnja tema je: Izgraditi bolje: prema svijetu s uključivosti invaliditeta, pristupačnom i održivom svijetu nakon Covida-19. Simbol Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je simbolom UN-a uz plavu riječ crvenog početnog slova E na engleskom jeziku – „Enable“ – što znači “omogućiti”.

Iako se posljednjih godina položaj osoba s invaliditetom poboljšao, tih problema je još uvijek mnogo, a rješenje za njih je u rukama svih nas. Svi mi moramo svakodnevno raditi i pridonositi kako bi postigli jednakost u društvu koju osobe s invaliditetom zaslužuju, i još važnije - na koju imaju pravo!

Grad Pregrada prepoznaje važnost osiguravanja pristupačnosti svojih usluga te je osigurao pristupačnost mrežne stranice, kako osobe s invaliditetom ne bi imale prepreka u interakciji ili pristupu digitalnom sadržaju. Također, ove je godine adaptirana zgrada Gradskog muzeja i knjižnice, koja je obuhvatila ugradnju kose stubišne platforme, sanaciju ulaznih vrata zgrade te rekonstrukciju vanjskog ulaznog dijela, s taktilnim opločnikom oko stepenica, a Grad Pregrada će i dalje nastojati provoditi aktivnosti s ciljem podizanja razine pristupačnosti za osobe s invaliditetom, pa je tako već u sljedećoj godini planirana adaptacija gradskih zgrada za pristup osobama s invaliditetom i osobama slabije pokretljivosti.