Ministarstvo kulture odobrilo 218 tisuća kuna za programe Gradske knjižnice i Muzeja grada Pregrade u 2020. godini

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske započelo je s objavom rezultata Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2020. godinu.  Svoje programe prijavili su i Muzej grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina i Gradska knjižnica Pregrada te im je Ministarstvo kulture zasad za programe odobrilo iznos od 218 tisuća kuna.

U sklopu Programa investicijskih potpora 2020. godine Muzeju grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina odobren je iznos od 150.000,00 kuna za program Adaptacije zgrade muzeja i knjižnice u Pregradi za pristup osobama s invaliditetom. Program će sufinancirati i Grad Pregrada, a također će se prijaviti i za sufinanciranje na Javni poziv za predlaganje projekata za Program javnih potreba u kulturi Krapinsko-zagorske županije za 2020. godinu. Provedbom programa planiraju se radovi na adaptaciji kojima će zgrada muzeja i knjižnice na Trgu Gospe Kunagorske 3 u Pregradi biti prilagođena osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti. Programom će se nabaviti i postaviti kose stubišne platforme na unutarnja stepeništa te će se izvesti potrebni radovi na ulaznom dijelu zgrade. Realizacijom ovog programa svim osobama s invaliditetom bit će omogućen nesmetani pristup u prostore muzeja i knjižnice. Ovim programom muzej želi osigurati dostupnost javnih i kulturnih sadržaja u gradu Pregradi svim zainteresiranima, uključujući osobe s invaliditetom. Provedbom programa povećat će se vidljivost osoba s invaliditetom u javnom životu grada, potaknuti njihov aktivniji angažman u kulturnim aktivnostima i poboljšati njihova integracija u zajednici te osigurati njihov pristup događanjima koja se odvijaju u javnom prostoru zgrade muzeja i knjižnice.

„Muzej grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina i Gradska knjižnica Pregrada kontinuirano provode raznolike aktivnosti za sve dobne skupine građana kojima se promiče kultura i umjetnost tijekom čitave godine, a što je prepoznalo i nadležno Ministarstvo kulture kojem ovom prilikom zahvaljujemo na podršci i odobrenim sredstvima“, istaknuo je ravnatelj Muzeja grada Pregrade Davor Špoljar

Gradskoj knjižnici Pregrada odobren je tako iznos od 10 tisuća kuna za program nabave informatičke opreme za knjižnicu. Uz pomoć odobrenih sredstava bit će nabavljeno računalo i potrebna popratna informatička oprema za potrebe obavljanja i unapređenja knjižnične djelatnosti. Uz to, u sklopu programa knjižnične djelatnosti u 2020. godini, Gradskoj knjižnici Pregrada odobren je iznos od 53 tisuće kuna za nabavu knjižne i neknjižne građe u 2020. godini.

Dodatno, u sklopu programa muzejske djelatnosti u 2020. godini, Muzeju grada Pregrade odobren je iznos od 5 tisuća kuna za Edukativni program Muzeja u 2020. godini. Uz pomoć odobrenih sredstava tijekom 2020. godine provodit će se edukativne radionice, predavanja te susreti i razgovori za djecu vrtićkog i predškolskog uzrasta, učenike, mlade, odrasle i osobe 3. životne dobi.