Novo lice barokne kamene skulpture sv. Mihaela

Foto: Jelena Jazbec

U prostorima Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina, u utorak, 9. lipnja 2020. održan je sastanak povodom dovršetka radova na konzervaciji skulpture sv. Mihaela iz Sopota.

Na sastanku su sudjelovali izv. prof. art. Alen Novoselec, prodekan za upravu i financije Akademije likovnih umjetnosti, izv. prof. mr. art. Zvjezdana Jembrih, predstojnica Katedre za restauriranje umjetnina sa suradnicima, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, dr. sc. Davor Špoljar, ravnatelj Muzeja grada Pregrade, vlč. Dragutin Gereci, upravitelj župe B.D.M. u Vinagori i župe Kraljice Mira u Marincima te predsjednik MO Sopot Branko Špoljar.

Unatoč nepovoljnim prilikama zbog epidemije koronavirusa i posljedica potresa, radovi na skulpturi sv. Mihaela iz Sopota uspješno su se provodili te je izvorna skulptura sv. Mihaela konzervirana i zaštićena. Na kopiji skulpture sv. Mihaela radovi su u tijeku. Izliven je kalup prema izvorniku, rekonstruirani su nedostajući dijelovi na temelju analognih primjera, a u kamenu se upravo klešu rekonstruirani dijelovi za potrebe kopije skulpture koja će biti spremna za postavljanje i prezentiranje u Sopotu.

Na ovome projektu angažirano je 15-ak studenata Akademije koji su vrijedno radili na povijesno umjetničkom istraživanju i nalaženju komparativnih primjera, a zatim i na izradi kalupa te klesanju nedostajućih dijelova za kopiju skulpture. Većinu vremena studenti su na projektu radili u sklopu izvannastavnih aktivnosti, a svoj rad predstavili su javnosti u sklopu manifestacije Noć muzeja '20. početkom ove godine. Zbog marljivog rada i truda na ovome projektu, studenti će biti predloženi za dodjelu Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu.

Na sastanku je predstavljeno stanje dosad izvedenih radova, a sudionici su zajedno razgledali rezultate. Raspravljene su i predstojeće aktivnosti koje uključuju povratak izvornika i odabir lokacije te povratak kopije skulpture i postavljanje na izvornoj lokaciji u Sopotu. Također je raspravljena potreba uređenja mikroprostora na mjestu s kojeg potječe skulptura u Sopotu te nastavak financiranja radova. Osobito je pohvaljena skupina studenata koja je, osim u sklopu svoje redovne nastave, na ovome projektu bila angažirana i u izvannastavnim aktivnostima.

Podsjetimo, kamena barokna skulptura sv. Mihaela iz Sopota posebno je vrijedan primjer danas sasvim prorijeđene sakralne javne plastike. Kip se prvi put spominje 1742. godine, a vjerojatno je nastao početkom 18. stoljeća, kao djelo stranih klesarskih majstora. Skulptura prikazuje arkanđela Mihaela koji ubija vraga te je jedinstvena na području Hrvatske u formi javne skulpture. Skulptura je stajala na križanju cesta za Višnjevec i Vražju peć, na kvadratnom postolju, a prvotno se nalazila na ulazu u sutjesku Vražja peć. Na inicijativu građana Sopota, gosp. Branka Špoljara, skulpturu je početkom 1990-ih u Zagrebu pregledao prof. Tihomil Stahuljak (1918.-2007.), a 2014. god. su u suradnji s nadležnim Konzervatorskim odjelom u Krapini i Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu pokrenute aktivnosti vezane uz zaštitu skulpture. Od 2016. godine trajali su konzervatorski-restauratorski radovi, a početkom 2017. godine skulptura je preventivno zaštićena u svojstvu pokretnog kulturnog dobra.

Foto: Jelena Jazbec