Novogodišnja čestitka gradonačelnika

čestitka

U godini na izmaku, koja je bila teška i izazovna, još jednom smo se našli u situaciji kada smo trebali pokazati snagu i solidarnost te iskazati pomoć najpotrebitijima. Unatoč svemu, pokazali smo zajedništvo te vjerujem da ćemo i ove izazove uspješno prevladati.

Nažalost, 2020. godinu pamtit ćemo najviše u negativnom kontekstu, jer rijetko kada je, ako izuzmemo ratni period, toliko nedaća u jednoj godini zadesilo našu zemlju. Sve to utjecalo je i na naš grad, na način da smo neke od planiranih projekta, kao što je to, primjerice, izgradnja eko-bazena, morali odgoditi za budućnost. No, ipak smatram da smo sa sredstvima koja su nam bila na raspolaganju i u ovoj kriznoj godini ostvarili puno te sam zadovoljan da smo uspješno priveli kraju brojne infrastrukturne projekte na području grada.

Drago mi je da smo uspjeli prema planu realizirati barem po jednu veću investiciju u svakom mjesnom odboru i time potvrditi politiku ravnomjernog razvoja cijelog područja grada Pregrade. Gradilo se u svakom mjesnom odboru, od asfaltiranja cesta u Bušinu, Benkovu, Cigrovcu i Stipernici, sanacije klizišta u Plemenščini, modernizirane prve ceste iz programa za razvoj brdsko-planinskih područja u Kostelu, sanacije igrališta u Gorjakovu, uređenja nogostupa i autobusnog ugibališta u Sopotu te uređenja krovišta društvenog doma i investicija u vodoopskrbu na području Vinagore. Zahvaljujem svim članovim Vijeća mjesnih odbora koji su imali razumijevanja za novonastalu situaciju i pad prihoda s kojim smo bili suočeni te su prihvatili prolongiranje određenih investicija. Među većim projektima koje treba istaknuti svakako je i uređenje infrastrukture u Poduzetničkoj zoni, kao i uređenje dječjeg igrališta Kuna-park koje je na raspolaganju svim stanovnicima i njihovim mališanima, oba projekta sufinancirana EU sredstvima. Započeli smo i izgradnju teniskih terena iz sredstava prikupljenih putem najveće crowdfunding kampanje javnog sektora u Hrvatskoj. Isto tako, vesele investicije županijskih i državnih cesta kojima se povećava sigurnost prometa na našem području. Nismo zanemarili ni društvenu komponentu i potporu društvima, klubovima i udrugama, koji su  također pokazali razumijevanje za manje sredstava u Gradskom proračunu te su sukladno tome prilagodili svoje aktivnosti. No, ono što nismo smanjivali su sredstva za dječji vrtić, potpore za učenike i studente, božićnice za umirovljenike, kao i potpore poduzetnicima i poljoprivrednicima, a tako će biti i u Proračunu za iduću godinu.

Proračun za 2021. godinu nastojali smo planirati realno koliko god je to bilo moguće, makar, s obzirom na brojne najavljene zakonske izmjene, ima puno nepoznanica. Unatoč svemu, postavili smo jasne prioritete i u ovoj situaciji s manje prihoda imamo nekoliko pripremljenih projekta, koje ćemo kandidirati na natječaje iz EU fondova. Ono što je sigurno je da iduće godine krećemo s dogradnjom našega dječjeg vrtića, budući da nam se ove godine znatno povećao broj upisane djece pa je zbog nedostatka prostora jedna vrtićka grupa smještena u uređene i prilagođene prostore Sportske zajednice Grada Pregrade. Dodatno, nastavljamo s obnovom kino dvorane, iako će se kompletno uređenje odužiti, zbog troškova koji su se pokazali, nakon što je izrađena projektna dokumentacija, znatno veći nego što je u početku očekivano. No, iako dogodine još nećemo imati uređenu dvoranu, krenut ćemo s određenim događanjima i programima u postojećim gradskim prostorima, a  odvijat će se u sklopu Pučkog otvorenog učilišta, čije osnivanje planiramo. Moram najaviti kako će od iduće godine proračun postati još transparentniji, zahvaljujući projektu „Smart City“ pa ćete tako na mrežnoj stranici Grada Pregrade moći dobiti uvid u sve troškove Grada. Time se priključujemo nekolicini jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj koje na taj način daju uvid u trošenje javnih sredstava. Možemo reći da vizija Pregrade kao pametnog grada, nakon strategije koju smo napravili, postaje stvarnost, a tome u prilog ide i istraživanje Jutarnjeg lista, prema kojem smo uvršteni u top pet malih pametnih gradova u Hrvatskoj.

U novu godinu ulazimo spremni te uz naporan rad i optimizam nastavljamo stvarati bolju Pregradu.

Želim vam svima sretnu i uspješnu 2021. godinu!

Gradonačelnik

Marko Vešligaj