Obilježen Dan ružičastih majica

Posljednje srijede u veljači održava se Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, ili popularno poznat Dan ružičastih majica. Ovaj dan najpoznatiji je program prevencije vršnjačkog nasilja u Hrvatskoj u kojem sudjeluje više od dva milijuna sudionika. Posebno je važan za sve učenike i mlade jer se na ovaj način poziva na obzirnost i toleranciju.

Ideja obilježavanja Dana ružičastih majica nastala je u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi kada je na inicijativu školskih kolega  na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice. U Hrvatskoj je borbu protiv vršnjačkog nasilja prvi pokrenuo Centar za edukaciju i prevenciju nasilja.

Kao i dosadašnjih godina, Dan ružičastih majica podržavaju Osnovna škola Janka Leskovara u Pregradi i Srdnja škola Pregrada edukativnim radionicama i aktivnostima o pozitivnim društvenim vrijednostima i poštivanju različitosti.