Položeni vijenci u prigodi Dana antifašističke borbe

U petak, 19. lipnja 2020. u prigodi obilježavanja Dana antifašističke borbe, gradonačelnik Marko Vešligaj je uz pratnju svoje zamjenice Gordane Križanec Ružić, predsjednice Gradskog vijeća Tajane Broz te članova Gradskog vijeća, Vijeća mjesnih odbora i ostalih građana svečano položio vijence na spomen obilježja na gradskom groblju u Pregradi, na Vinagori ispred nadgrobnog spomenika narodnog heroja Josipa Jutriše Janka te ispred spomenika žrtava fašizma u Marincima.

Grad Pregrada ponosan je na svoju antifašističku tradiciju, mnoge hrabre pojedince koji su u borbi, a kasnije i u miru, upravo na temeljima antifašizma gradili budućnost i njegovali ideje mira, tolerancije i razvoja našeg grada. Žrtve koje je dao narod pregradskog kraja u toj borbi bile su strašne, a dovoljno o tome govore brojke, devedesetero poginulih kao borci i žrtve fašističkog terora, o čemu svjedoči i spomenik NOB-u na pregradskom groblju.

Zajedno gradeći demokratsko i slobodno društvo tolerancije i solidarnosti ujedno ispunjavamo i obvezu prema svima onima koji su se za tu slobodu borili, patili i stradali u vremenu kad su ti principi bili pogaženi. Njih se danas sjećamo s pijetetom i zahvalnošću, potpuno svjesni da predanost ljudskim pravima i slobodi svakodnevno mora biti promicana i potvrđivana