Predstavljena knjiga "Branje grojzdja - retrospektiva"

Dobitnici gradskih priznanja

Na Trgu Gospe Kunagorske u Pregradi u nedjelju, 20. rujna u večernjim satima održano je predstavljanje knjige „Branje grojzdja – retrospektiva“, čime je ujedno počela manifestacija „Branje grojzdja“ u Pregradi.

Izdavač knjige je Grad Pregrada, a za njenu osobitu likovnu kvalitetu i atraktivnost zaslužan je Hyper dizajn iz Zagreba, odnosno dizajnerica Andreja Mikulek. Na 266 stranica obuhvaćena je povijest manifestacije i kako se ona razvijala kroz godine te je napravljeno jedinstveno djelo satkano od djelića života građana i građanki Pregrade.

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj istaknuo je da je knjiga pregled aktivnosti koje su se događale proteklih 50 godina. „Ideja je krenula od Društva za poljepšanje Pregrade tijekom 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća, a manifestacija je započela 1971. godine. Knjiga sadrži mnogo slika, zanimljivih tekstova o tradiciji uzgoja vinove loze i o preradi grožđa.Ponosni smo na monografiju i hvala svima koji su dali svoj doprinos jer je Branje grojzdja najveselija i najpoznatija pregradska manifestacija“, istaknuo je gradonačelnik Vešligaj.

Knjiga se može nabaviti u Muzeju grada Pregrade.

Nakon predstavljanja knjige, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, zamjenica gradonačelnika Gordana Križanec Ružić i direktorica TZP Srce Zagorja Karolina Hostić uručili su zahvalnice dugogodišnjim sponzorima te osobama koje su sudjelovale u organizaciji manifestacije proteklih godina. Također, s obzirom da nije održana svečana sjednica u prigodi Dana grada Pregrade zbog pandemije COVID-19, podijeljena su i javna priznanja zaslužnim građanima i građankama Grada Pregrade za 2019. godinu. Zahvalnice Grada Pregrade dodijeljene su Vandi Bilinski, Željku Kaučiću, Matiji Krizmaniću, Mirjani Šurbek, Denisu Buriću, Vatrogasnoj postrojbi DVD Benkovo, Vatrogasnoj postrojbi DVD Stipernica, Vatrogasnoj postrojbi DVD Pregrada, Vatrogasnoj postrojbi DVD Vinagora i Udruzi hrvatskih branitelja Pregrada. Diplome Grada Pregrade dodijeljene su Krunoslavu Martinku i Nedžbiju Ismailiju, a plaketa Grada Pregrade Lovačkom društvu „Kuna“ Pregrada.

Događanju je prisustvovala i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek koja je povodom velikog jubileja Gradu Pregradi i TZP Srce Zagorja uručila zahvalnicu za doprinos zajednici i promociju svog mjesta i županije. U popratnom programu nastupila je klapa Kmeti.