Pregradska jezgra budućnosti: Tribina o revitalizaciji gradske jezgre zainteresirala brojne Pregračane

U Pregradi je u četvrtak, 5. ožujka održano je predstavljanje studije “Pregradska jezgra budućnosti“ koja za cilj ima pokretanje revitalizacije i regeneracije povijesne jezgre grada.

Naime, Grad Pregrada zatražio je od Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu izradu studije o mogućnostima prostorno programske preobrazbe jezgre grada Pregrade. Koliko je tema važna i zanimljiva, pokazao je velik broj građana okupljenih u Gradskoj vijećnici.

„Želimo potaknuti razvoj naše povijesne jezgre, a okidač svega toga trebala bi biti izgradnja eko bazena, što je ujedno naša najveća investicija koju ove godine planiramo realizirati. Naša stara jezgra, kao i jezgre drugih gradova, nažalost ima puno objekata koji su prazni, koji su na prodaju, a koji imaju veliku povijesnu vrijednost. Upravo iz tog razloga smatramo da mi kao Grad trebamo dati poticaj i spojiti vlasnike tih objekata i potencijalne investitore kako bi podigli poslovnu aktivnost na tom području“, istaknuo je gradonačelnik Marko Vešligaj te dodao kako su javne zgrade koje su u vlasništvu grada energetski obnovljene, a naglasio je i da je u tijeku obnova kino dvorane koja će osvježiti centar grada i probuditi ga.

Studiju su izradili prof. dr. sc. Jesenko Horvat, dipl. ing. arh. i dr. sc. Marina Pavković, dipl. oec. sa Zavoda za urbanizam, prostorno planiranje i pejzažnu arhitekturu. Studija razrađuje programske sadržaje kroz pet projektnih tema čiji daljnji razvoj pozitivno pridonosi konkurentnosti.  Kako je istaknula doktorica Pavković, najveću pažnju obratili su na afirmaciju potoka Kosteljine, posebice njegovu  zapadnu stranu, tako da projekti koji su sada u idejnoj fazi, budu okrenuti i lokalnoj zajednici, gradu Pregradi i Krapinsko-zagorskoj županiji, ali prvenstveno privatnim inicijativama odnosno vlasnicima kuća koje su većinom na prodaju.

Na kraju prezentacije gradonačelnik Vešligaj rekao je kako će ova studija biti dio strategije koju Grad Pregrada priprema za novi financijski okvir Europske unije. „Smatram da Pregrada ima potencijala te će ova studija biti početna točka za poticanje daljnjeg razvoja Pregrade. Svakako nam je potrebna i pomoć svih vas, jer centar je srce grada. Svaki vaš prijedlog, ideja i inicijativa je dobrodošla, a Grad Pregrada te Poduzetnički centar KZŽ bit će tu kao podrška. Znate da od prvog mandata nastojimo biti transparentni, razvijati stvari i raditi izvan okvira, a ovo je jedan od takvih primjera“, zaključio je tribinu gradonačelnik Vešligaj.

Nakon tribine održan je domjenak koji je pripremila Srednja škola Pregrada te lokalni OPG-ovi.

Foto: Zagorje.com