Program "Kad Zagorka nadahnjuje" zainteresirao Pregračanke

Ispred zgrade Gradskog muzeja i knjižnice u Pregradi je u četvrtak, 3. rujna 2020. u večernjim satima održano predavanje pod nazivom „Aspekti bračnih i partnerskih odnosa u Zagorkinom romanu Jadranka“ uz javno čitanje iz romana. Program je održan na otvorenom zbog pridržavanja propisanih epidemioloških mjera, a zainteresirao je ponajviše žensku publiku.

Ulomke iz romana „Jadranka“, najčitanije hrvatske autorice Marije Jurić Zagorke, čitala je Vesna Barilar iz Centra za ženske studije, koja je dala i analizu posebno se osvrnuvši na složenu ljubavnu priču protagonista, prepunu obrata, političkih spletki i urota, prilike te položaj žena u vrijeme Bachova apsolutizma u Hrvatskoj, razdoblju u kojem se radnja odvija. Kao sjećanje na program, posjetitelji, odnosno posjetiteljice koje su prevladavale u publici, dobile su lepezu s tekstom iz Jadranke, koju je osmislila dizajnerica Jadranka Hlupić Dujmušić iz Zagreba.

Inače, ovo predavanje provodi se u sklopu programa književne manifestacije: „Kad Zagorka nadahnjuje“, čija je nositeljica Gradska knjižnica Pregrada, a partneri su Centar za ženske studije Zagreb i Muzej grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina. Program se odvija uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u iznosu od 10 tisuća kuna ostvarenih temeljem prijave na Poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2020. godinu.

Program je sastavljen od nekoliko dijelova i traje do 11. mjeseca, a obuhvaća upoznavanje posjetitelja sa Zagorkinim dijelom kroz priređivanje izložbe o Zagorkinoj građi, građi lokalnih književnika te fotografijama i prepiskom s Pregračankom Mimicom Kaučić, rođenom Kantoci iz dvorca Gorica. Predviđena je i suradnja s OŠ Janka Leskovara. Naime, u dogovoru s voditeljicom novinarske sekcije OŠ Janka Leskovara, napravit će se učeničko istraživanje izvora o Janku Leskovaru. Intervju će se odvijati elektronskim putem, a vodit će ga predstavnici učenika s predsjednikom Odbora za očuvanje baštine književnika Janka Leskovara.

Uz to, program obuhvaća dva predavanja Vesne Barilar: o bračnim odnosima u romanu Jadranka i topografiji u romanima Marije Jurić Zagorke koja se odnosi na Zagorje, a napravit će se i transkript intervjua s Mimicom Kantoci i njenim kćerima te će se potom prirediti tekst koji će biti objavljen na mrežnim stranicama Gradske knjižnice Pregrada. Također, sve sudionike programa upoznat će se s projektom Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke u Zagrebu radi upoznavanja s elementima izgradnje arhiva u zajednici.