Prvi pozitivni na koronavirus u KZŽ

Stožer civilne zaštite KZŽ u utorak, 17. ožujka 2020.  održao je izvanrednu konferenciju za medije, na kojoj je objavljeno da je na području Krapinsko-zagorske županije zabilježen prvi slučaj osobe oboljele od korona virusa (COVID-19)

Riječ je o mlađoj osobi s prebivalištem u Krapinsko-zagorskoj županiji koja je radila kao sezonski radnik u Austriji od prosinca 2019. godine. Pacijent se osjeća dobro, nalazi se u izolaciji u OB Zabok i bolnici hrvatskih veterana i ne pokazuje teže znakove bolesti. O navedenoj temi govorili su župan Željko Kolar, načelnik Stožera civilne zaštite KZŽ Anđelko Ferek-Jambrek, ravnatelj OB Zabok Tihomir Vančina, dr. Sandra Ljubičić, infektologinja u OB Zabok te dr. Ivan Lipovac, voditelj odjela epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo KZŽ.

"U nedjelju smo primili pacijenta u izolaciju. Jutros smo dobili rezultat da je pacijent pozitivan. Od 4.2., kad smo počeli sa svim ovim pripremama, prvog smo pacijenta imali 14.2. i kroz naš prostor izolacije prošao je 21 pacijent. Još su tri u izolaciji. U početku smo imali 4 izolacijske jedinice, sad smo povećali kapacitet na 6 izolacijskih jedinica. Svi pacijenti koji su prošli kroz izolaciju i koji su u izolaciji se osjećaju dobro. Mislim da smo spremni odgovoriti na izazove koronavirusa. Bolnica normalno funkcionira, smanjili smo hladni pogon i ono što nije sad u fokusu je liječenje pacijenata koji nisu hitni. Svi pacijenti moraju znati da se mogu obratiti u bolnicu i da neće biti odbijeni, ali molimo sve pacijente za razumijevanje i da budu odgovorni, prije svega prema sebi, prema bližnjima, prema nama zdravstvenim djelatnicima", rekao je Tihomir Vančina.

Infektologinja u OBZiBHV dr. Sanja Ljubičić pojasnila je kako je osoba hrvatski državljanin koja je 15. ožujka doputovala iz Austrije, koja spada u rizične zemlje. "Bolesnik je testiran jer je imao pozitivan epidemiološki i klinički kriterij, nalaz je bio pozitivan i on se nalazi u izolaciji. Zasad se doima kao blaža klinička slika. Dobrog je općeg stanja, međutim i dalje je febrilan pa ćemo ga zadržati prema medicinskom protokolu. Bolesnik je izrazito discipliniran, cijelo vrijeme puta i dolaska nosio je masku. Odmah se javio jer je već u Austriji imao tegobe. Bio je vrlo društveno-higijensko-epidemiološki odgovoran", naglasila je dr. Ljubičić.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije Ivan Lipovac dodao je kako je obaviještena obitelj zaraženog te će u narednih 14 dana biti u samoizolaciji, dok je župan Kolar istaknuo kako će Stožer i dalje raditi kao i do sada, 24 sata na dan, u koordinaciji sa svim službama. Dodao je i da će Stožer danas donijeti odluku o mjerama koje su najavljene na jučerašnjem sastanku s načelnicima/ama i gradonačelnicima/ama, s nadom da će Stožer na nacionalnoj razini prepoznati potrebu i zahtjeve regionalnih jedinica.