U Gradskoj knjižnici predstavljena knjiga "Mika Špiljak: revolucionar i državnik"

U prepunoj Gradskoj knjižnici u Pregradi, u utorak, 11. veljače 2020. predstavljena je knjiga povjesničara Hrvoja Klasića „Mika Špiljak: revolucionar i državnik“ (Naklada Ljevak 2019.).

Riječ je o knjizi u kojoj, prateći životni put i profesionalnu karijeru Mike Špiljaka, autor obrađuje neke od ključnih procesa i događaja hrvatske povijesti 20. stoljeća. Knjiga je pisana u obliku biografije, ali je ona i više od toga jer se ne bavi isključivo ulogom Špiljaka u određenim događajima nego analizira i objašnjava neke od najvažnijih fenomena i izazova koji su obilježili prošlo stoljeće.Uz autora, u predstavljanju knjige sudjelovao je novinar Jutarnjeg lista Vlado Vurušić.

Na samom početku autor knjige rekao je kako je ovo predstavljanje jedno od najposjećenijih dosad, a knjiga je naišla na brojna negodovanja i to prije nego je izašla i prije nego što ju je itko od tih kritičara mogao pročitati. „Mi u Hrvatskoj borimo se spoznati između crne i bijele, a ova knjiga pisana je u nijansama. Knjiga nije monolog. Prije svega sam želio otvoriti dijalog, što se trudim od kada sam se počeo baviti poviješću“, rekao je Klasić. Dodao je kako mnogi problematiziraju termin državnika u naslovu, međutim njemu je bitan pojam revolucionara te smatra da smo takve ljude u društvu zanemarili i izgubili.

Autor je na promociji posebno zahvalio i prisutnoj obitelji Mike Špiljaka, koja mu je omogućila uvid u arhivu te završio mišlju kako nema povijesne istine, već da treba učiti djecu da razmišljaju, uvažavaju mišljenja i različite interpretacije. „Kad ne nudite perspektivu budućnosti, najlakše je vraćati se u prošlost. No, o prošlosti bih volio da slušate na ovakvim tribinama, a da se inače okrećemo budućnosti“, zaključio je Klasić.

Uz gradonačelnika Pregrada Marka Vešligaja predstavljanju knjige prisustvovao je i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek sa zamjenicom Valentinom Đurek, dopredsjednica Saveza Društava Naša djeca Sonja Borovčak te drugi građani i građanke.