Završili radovi na energetskoj obnovi zgrade ZK odjela u Pregradi

Osim završetka energetske obnove zgrade NK Pregrada, završili su i radovi u sklopu projekta „Energetska obnova zgrade javne namjene Grada Pregrade na adresi Stjepana Radića 6“.  

Tim povodom u četvrtak, 12. ožujka 2020. održana je konferencija za medije na kojoj su uz gradonačelnika Marka Vešligaja prisustvovali zamjenica gradonačelnika Gordana Križanec Ružić, Krešimir Šoštarko iz Završnih radova Krešo, koji su izvodili radove te Josip Golubić, koji je vršio nadzor.

Riječ je također o projektu uređenom po programu Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora. Ukupna vrijednost projekta iznosi 993.849,88 kn, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancirano u iznosu od 602.652,15 kn, a za navedeni projekt dobivena su još bespovratna sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, i to u iznosu od 228.032,02 kn za sufinanciranje dijela sredstava koje je prijavitelj dužan osigurati iz vlastitih izvora. Vrijednost ugovorenih radova iznosila je 798.398,13 kn. Stručni i projektantski nadzor nad izvođenjem radova obavljao je projektni ured „Kostelgrad-projekt“.

Cilj obnove zgrade bio je osigurati bolje uvjete rada, ali i financijske uštede povećanjem energetske učinkovitosti. Radovi su uključivali energetsku obnovu fasade, zamjenu vanjske stolarije, povećanje toplinske zaštite poda prema vanjskom prostoru i stropa prema negrijanom prostoru te zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom.

Inače, ova zgrada je od 2017. u potpunom vlasništvu Grada Pregrade te je gradonačelnik Marko Vešligaj istaknuo kako se nada da će se uskoro u uređene prostorije smjestiti Stalna služba Općinskog suda iz Zlatara, koja bi prema obećanjima ministra pravosuđa trebala dobiti stalno mjesto u Pregradi s obzirom na značaj i središte koje Pregrada ima za ovaj dio županije.

„Danas smo obišli dvije zgrade koje smo energetski obnovili, ali nećemo stati na tome. Krećemo s izgradnjom prve punionice za električna vozila koja je financirana iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Također, OŠ Janka Leskovara provodi projekt Pregrada bez plastike, pa smo upravo vežući se na taj projekt, iz upotrebe izbacili jednokratnu plastiku iz gradske uprave i gradskih institucija,  istaknuo je gradonačelnik Marko Vešligaj. Navedeni projekti korak su naprijed prema energetskoj učinkovitosti i ispunjenju obveza potpisnika „Sporazuma gradonačelnika", kao ključnog dokumenta za provedbu projekata energetskih ušteda.

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj je isključiva odgovornost Grada Pregrade.