Noć muzeja 2022.

Objavljeno Uto, 11/01/2022 - 08:38
Noć muzeja

Muzej grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina i ove se godine svojim programom uključuje u manifestaciju Noć muzeja koja će se održati u petak, 28. siječnja 2022. u muzejima diljem Hrvatske.

Manifestacija će započeti u galeriji Muzeja putopisnim predavanjem pod nazivom „Iza Mjesečevih planina“ koje će održati poznati zagorski književnik Hrvoje Ivančić. Nakon virtualnog putovanja u Afriku, slijedi nam popularno-znanstveno predavanje pod nazivom „Astronomija: osnove orijentacije među zvijezdama“, koje će održati varaždinski planinar i biospeleolog Dubravko Šincek. Potom će mladi grada Pregrade ukratko predstaviti projekt „Zvjezdane staze“, a zatim je na redu zajednički odlazak Lenartovim stubama do Vrha Pregradskih, gdje će svi zainteresirani uz pomoć teleskopa moći promatrati noćno nebo.

18:00 – 19:00, galerija Muzeja

Hrvoje Ivančić: Iza Mjesečevih planina

Putopisno predavanje

Poznati zagorski književnik Hrvoje Ivančić u galerijskom prostoru muzeja odvest će nas na virtualno putovanje u Afriku. Svojim predavanjem koje nosi naziv "Iza Mjesečevih planina" , kao i njegova posljednja knjiga, upoznat ćemo se sa slikama i prizorima iz Konga. Za sudjelovanje u događanju potrebno je unaprijed rezervirati mjesto zbog ograničenog broja sudionika.

20:00 – 20:45, Galerija Muzeja

Dubravko Šincek: Astronomija: osnove orijentacije među zvijezdama

Popularno-znanstveno predavanje

Varaždinski planinar i biospeleolog Dubravko Šincek u galerijskom prostoru muzeja održat će popularno-znanstveno predavanje o osnovama astronomije i orijentacije među zvijezdama. Za sudjelovanje u događanju potrebno je unaprijed rezervirati mjesto zbog ograničenog broja sudionika.

20:45 – 21:00, Galerija Muzeja

Mladi grada Pregrade: Projekt "Zvjezdane staze"

Predstavljanje projekta

Skupina mladih grada Pregrade u galerijskom prostoru muzeja predstavit će projekt "Zvjezdane staze". Riječ je o projektu koji su osmislili i izabrali za realizaciju upravo mladi. U Vrhima Pregradskim, kod Lenartovih stuba nedavno je postavljena kućica s teleskopom. Za sudjelovanje u događanju potrebno je unaprijed rezervirati mjesto zbog ograničenog broja sudionika.

21:00 – 22:00, Vrhi Pregradski

Zajednički odlazak do teleskopa i promatranje noćnog neba

Posebni program

Manifestaciju Noć muzeja '22. zaključit ćemo organizacijom zajedničkog odlaska iz muzeja preko Lenartovih stuba do teleskopa u Vrhima Pregradskim, gdje će svi zainteresirani moći koristiti teleskop za promatranje zvijezda i noćnog neba.

Ulaz na sva događanja i u zbirke stalnog postava muzeja besplatan je za sve posjetitelje. Maksimalan broj osoba koje se istovremeno mogu nalaziti u zgradi je 100. Ulaz u Muzej moguć je isključivo uz predočenje valjane Covid digitalne potvrde za starije od 16 godina i uz obavezno nošenje zaštitnih maski.

Sudjelovanje u događanjima u Galeriji Muzeja moguće je uz prethodnu rezervaciju sjedećih mjesta do ispunjavanja kapaciteta. Svi zainteresirani mogu se za rezervaciju sjedećih mjesta na događanjima u Galeriji Muzeja obratiti Muzeju grada Pregrade na broj telefona 049 376 122 ili putem e-pošte na adresu: muzej@pregrada.hr

 

.

Prilozi
Prilog Size
NOC_MUZEJA_2022.jpg 690.01 KB
Događanja

Brzi pristup