Jesen u Zagorju - Branje grojzdja

Središnja turistička i kulturna manifestacija Pregrade je Branje grojzdja, utemeljena na vinogradarskoj tradiciji. Održava se redovito od 1971. godine na poticaj Turističkog društva osnovanoga te godine u Pregradi. Pretečom suvremene manifestacije smatra se turistički izlet iz Zagreba na berbu u Pregradu što ga je prvi put 1939. i ponovno 1940. godine organiziralo Društvo za poljepšanje u unaprjeđenje Pregrade. Branje grojzdja održava se potkraj rujna, u vrijeme berbe grožđa u vinogradima oko Pregrade.

Traje nekoliko dana (isprva 3 – 6, a danas i desetak dana), a obuhvaća nastupe pjevačkih zborova, puhačkih, tamburaških i ostalih glazbenih sastava, folklornih društava, umjetničke koncerte, likovne radionice i izložbe, izložbe rukotvorina i lokalnih tradicijskih proizvoda, gastronomske smotre, predstavljanja knjiga, dječje priredbe.

Središnji događaj prolazak je povorke berača odjevenih u narodne nošnje, na zaprežnim kolima, središtem Pregrade. U prvim godinama manifestacije povorka je završavala u nekome od okolnih vinograda na berbi grožđa tijekom koje su sudionici nastojali pronaći posebno obilježeno „tajanstveno grojzdje“, a danas se umjesto toga bira najbolje opremljena zaprega, dok se sama manifestacija otvara berbom u jednome od pregradskih vinograda.

Himnom manifestacije 2006. godine proglašena je skladba Stara klet (autori Tomica Kolar i Robert Smajlagića).

https://www.branjegrojzdja.pregrada.hr/

 

Brzi pristup