Međunarodni dan starijih osoba - 1. listopada

Objavljeno Pet, 30/09/2022 - 09:25
starije osobe

Prvog dana u listopadu obilježava se Međunarodni dan starijih osoba.

Proces starenja je fiziološki, individualan proces koji kod ljudi napreduje različitom brzinom, što znači da svaki čovjek drugačije stari. Nije lako odrediti životnu, dobnu granicu od koje se sa sigurnošću može odgovoriti kad u čovjeka nastupa starost.

Nakon što su čitav život u svojim različitim ulogama, kao roditelji, djeca, zaposlenici, članovi zajednice, doprinosili i skrbili o mlađima i starijima od sebe, osobe starije životne dobi zaslužuju adekvatno mjesto i ulogu u našem društvu, pravo na aktivno i zdravo starenje, socijalnu uključenost te adekvatnu pomoć i zaštitu u slučaju kada im je ona potrebna.

Da bi se to osiguralo, nužno je djelovati koordinirano, ne samo rekreativno već preventivno, osnaživati obitelj, poticati međugeneracijsku solidarnost, jačati postojeće i razvijati nove resurse koji bi osobama starije životne dobi pružali potrebne usluge i omogućili im kvalitetan život u zajednici.

Načela Ujedinjenih naroda za osobe starije životne dobi:

  1. Neovisnost
  2. Društveno sudjelovanje
  3. Skrb
  4. Samoispunjenje
  5. Dostojanstvo

U sklopu projekta „Veselo, veselo seniori“ Gradsko društvo Crvenog križa Pregrada izradilo je brošuru za obitelj i širu javnost pod nazivom „Starost i starenje“. Brošura je izrađena u digitalnom i tiskanom obliku u svrhu podizanja svijesti o starijim osobama, razumijevanju statusa starijih osoba, promicanju njihovih znanja i vještina i važnosti međugeneracijske solidarnosti.

Brošuru možete preuzeti u digitalnom obliku na sljedećoj poveznici:https://gdck-pregrada.hr/wp-content/uploads/2022/04/GDCK-Pregrada-brosura-2022.pdf

Novosti

Brzi pristup