U galeriji Muzeja grada Pregrade otvorena izložba "Skulptura sv. Mihaela"

Objavljeno Sri, 21/09/2022 - 09:46
skulptura

U galerijskom prostoru Muzeja grada Pregrade u srijedu, 20. rujna otvorena je izložba „Skulptura sv. Mihovila iz Sopota“ te je svečano otkrivena izvorna skulptura u predvorju muzeja. Riječ je o kamenoj skulpturi sv. Mihaela (tj. njezinom preostalom dijelu) iz Sopota, koja je posebno vrijedan primjer danas sasvim prorijeđene sakralne javne plastike sjeverozapadne Hrvatske iz vremena baroka.

Prikazuje mladolikog nebeskog ratnika arkanđela Mihaela, odjevenog u rimsku vojnu odoru, u času kada pobjeđuje đavla pod svojim nogama. Premda skulpturi nedostaju bitni dijelovi, prema ikonografskim predlošcima tog vremena možemo zaključiti da je u desnici sv. Mihael držao mač, a u ljevici vagu. Na glavi je možda imao kacigu, a krila su mu bila raskriljena. Vrag je prikazan kao kompozitno biće sastavljeno od više antropomorfnih i zoomorfnih dijelova. Cijeli prizor se odvija na granici nebeske sfere jer se u donjoj zoni naziru stilizirani oblaci.

No, ova skulptura ne govori samo o kršćanskome svecu – biblijskome arkanđelu  u borbi protiv đavla, već u sebi sadrži mnogo starije mitske predodžbe, koje izviru iz njezina materijalnoga i duhovnoga habitusa.

Isprva su izvedeni konzervatorski radovi na izvornoj skulpturi. Skulptura i postolje su demontirani, prevezeni u radionicu u Zagreb, a potrebne istraživačke i konzervatorske radove s pratećom dokumentacijom izveli su Zvjezdana Jembrih i Alen Novoselec, konzervatori-restauratori 2017. i 2018. godine, uz djelomičnu financijsku potporu Krapinsko-zagorske županije i Grada Pregrade te uz nadzor nadležnog konzervatorskog odjela u Krapini.

Odluka o izradi kopije s rekonstrukcijama nedostajućih dijelova donesena je 2018. godine, uz suglasnost Konzervatorskog odjela u Krapini. Tada su radovi premješteni na Odsjek za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Prema izvornoj skulpturi izrađen je kalup od silikonske gume, a potom i gipsana kopija.

U dugotrajni proces bili su uključeni sljedeći studenti kiparskog smjera: Ante Pereza, Marko Rizvić, Luka Krešimir Stipić, Andrea Šafran, Anamarija Bilješković, Dominik Gabelica, Patrik Martinić, Jakov Novoselec, Mia Orešković i Dorotea Podolšak. Nedostajući dijelovi (glava, dio desne šake, lijeva podlaktica i krila sv. Mihaela, te dijelovi lica i tijela vraga) rekonstruirani su prema komparativnim primjerima, uz konzultacije sa stručnjacima s područja povijesti umjetnosti, zaštite kulturne baštine i kiparstva. Prvo su modelirani u glini, a zatim odliveni u gipsu i spojeni u cjelinu s gipsanom kopijom. Modelaciju u glini i gipsane odljeve izradili su sljedeći studenti i studentice: Eva Baričević, Nera Brumen, Iva Lukačević, Patrik Martinić, Robert Erdelji i David Pekić u okviru nastave iz kolegija “Konzerviranje i restauriranje kamene i arhitektonske plastike” uz voditeljstvo red. prof. art. Alena Novoselca i umjetničke suradnice mag. art. Zvonimire Obad, te uz stručnu suradnju red. prof. mr. art. Zvjezdane Jembrih. Zatim se pristupilo prenošenju referentnih točaka (punktiranju) s gipsane kopije u kamen Pietro di Vincenza koji je izabran na temelju sličnosti teksture i strukture kamena izvorne skulpture, te klesanju kopije. Akademske godine 2021./2022. student David Pekić posvetio se izradi diplomskoga rada „Istraživanje i izrada kopije s rekonstruiranim dijelovima kamene barokne skulpture Sv. Mihaela iz Sopota i njenog postolja“  pod mentorstvom doc. dr. art. Ide Blažičko i komentorstvom red. prof. art. Alena Novoselca i umj. sur. mag. art. Zvonimire Obad.

Nastavljeni su skrb i nastojanje g. Branka Špoljara, predsjednika Mjesnog odbora Sopot, koji je svih ovih godina pratio i poticao radove koji su doprinijeli da se priča o svetome Mihaelu iz Vražje peči uspješno privodi kraju – tj. početku novoga života.

Kopija izvorne skulpture s rekonstruiranim dijelovima uskoro će se vratiti na svoju prijašnju poziciju – na raskrižje u Sopotu. Oko skulpture uredit će se, u suradnji s Gradom Pregradom, mikroambijent, tako da će taj odsječak prostora moći biti malo okupljalište, vizualni i duhovni znak, ali i predah u žurbi kroz današnji ubrzani život.

Događanju su prisustvovali predsjednik Skupštine Krapinsko-zagorske županije Zlatko Šorša, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj te predsjednica Gradskog vijeća Vesna Petek

Za glazbeni ugođaj zadužena je bila Glazbena škola Pregrada, točnije učenice 5. razreda osnovne glazbene škole Elizabeta Kralj i Viktorija Vukina, pod mentorstvom svojih profesorica Darjane Blaće Šojat i Gorane Tomašić Šragalj. Izložba ostaje otvorena do 20. studenog.

Novosti

Brzi pristup