Čestitka gradonačelnika za Dan grada Pregrade

Pregrada

Drage Pregračanke i Pregračani,

i ove godine, nažalost, Dan našega grada obilježavamo skromnije, bez uzvanika, povijesnih postrojbi i završnice kod sv. Štefana.

U proteklih godinu dana Grad Pregrada, kao i sve lokalne jedinice u našem okruženju, pa i šire, suočile su se s jednom specifičnom situacijom. Unatoč tome, projekti nisu stali. U svakom mjesnom odboru uspjeli smo realizirati jednu veću investiciju od asfaltiranja, izgradnje javne rasvjete, uređenja društvenih domova, izgradnje vodoopskrbnoga sustava, uređenja sportskih i dječjih igrališta...

Ono na što sam ponosan je da smo uistinu postali „Otvoreni grad“ u području transparentnosti i participacije, kao što je i naziv naše nove platforme. Na njoj možete vidjeti sve podatke o gradskom proračunu, načinu trošenja sredstava, račune koje plaćamo za usluge, radove i robe, a imate i uvid u predmet vaših spisa. Sve to vam je javno dostupno na gradskoj mrežnoj stranici, a uz sve to dana je mogućnost za predlaganje proračunskih stavki. S obzirom na narušeno povjerenje  u politiku i političare na svima razinama, mislim da je izuzetno važno biti transparentan jer građani imaju pravo u svakom trenutku  znati gdje se i na koji način troši javni novac. Zato vrijedi istaknuti da smo upravo mi u Pregradi  jedna od prvih  jedinica lokalne samouprave koja ima ovakav nivo transparentnosti gradskog proračuna i cjelokupnog poslovanja te ćemo kroz edukaciju i promociju taj nivo nastojati podizati u budućnosti. Uz usluge koje se odnose na transparentnost i participaciju građana, uveli smo i mogućnost digitalne prijave komunalnih problema.

Poboljšanje uvjeta života u svim mjesnim odborima

Ono što slijedi u narednom periodu su, kao i svake godine, radovi na poboljšanju uvjeta života u svim našim mjesnim odborima. Uz nova asfaltiranja cesta u mjesnim odborima Plemenšćina, Sopot, Kostel, Pregrada, Benkovo, Bušin, Vinagora i Gorjakovo, predstoji nam investicija u izgradnju javne rasvjete na području mjesnog odbora Cigrovec i postavljanje sprava za dječje igralište u mjesnom odboru Stipernica. Također, investicije započete prošle godine s početkom proljeća idu prema svom završetku, pa je tako u MO Sopot u suradnji sa ŽUC-om KZŽ dovršena izgradnja autobusnih ugibališta s kućicama, zahvaljujući našem komunalnom društvu saniran je krov mrtvačnice u Stipernici, a pri kraju je i uređenje školskog igrališta u Gorjakovu, uz koje je zahvaljujući aktivizmu članova MO Gorjakovo i građana napravljena nadstrešnica za druženja na otvorenom. Takve akcije i volonterske aktivnosti su uvijek za pohvalu. Vjerujem da ćemo kroz ovaj mjesec uspjeti  dovršiti i staviti u funkciju teniske terene i uistinu nakon više od desetljeća vratiti „bijeli sport“ u Pregradu. Radimo na osnivanju Pučkog otvorenog učilišta kao krovne kulturne ustanove u Gradu pod čijim će upravljanjem biti Gradski muzej, kino dvorana, budući Centar za mlade, kao i postav kuće Janka Leskovara. Kroz ovu ustanovu namjeran nam je podići društveni život u gradu na viši nivo kroz organizaciju raznih kulturnih, zabavnih i edukativnih sadržaja, a kroz prijavu na županijske, nacionalne i EU natječaje osigurati mu samoodrživost i međunarodnu prepoznatljivost.

Kreće dogradnja dječjeg vrtića

U proteklom periodu pokazalo se koliko je važno imati obnovljene objekte u gradskom vlasništvu. Najbolji primjer toga je, kada smo prošle godine, nakon rekordnog zahtjeva za upis mališana u naš dječji vrtić, u kratkom roku uredili prostor na katu energetski obnovljene zgrade Sportske zajednice (Nogometnog kluba) i upisali svu djecu. To je bilo samo privremeno rješenje, budući da nam uskoro kreću i radovi na dogradnji vrtića i uz sjajne programe koji se provode u vrtiću, imat ćemo uvjete da sva djece borave u jednom prostoru.

Spremni za novo proračunsko razdoblje EU

Kao i svake godine dosad, i ove smo krenuli s prijavama projekata i program na sve natječaje koje možemo te mi je drago da smo za već spomenutu dogradnju vrtića dobili 250 tisuća kuna Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te očekujemo pozitivan ishod i na ostalim prijavama i dobivanje sredstava za nova ulaganja u komunalnu i društvenu infrastrukturu. Više smo nego spremni za novo proračunsko razbolje EU i Mehanizam za oporavak, s pripremljenom projektnom dokumentacijom za potpuno uređenje kino – dvorane, izgradnju biološkog bazena, uređenje kuće Janka Leskovara te s projektima za ulaganje u cestovnu infrastrukturu, sustav odvodnje i brojne druge definirane novim Planom razvoja za razdoblje 2021.-2027. Siguran sam da će ponuđena sredstva iz EU fondova za svoje investicije iskoristiti i naši poduzetnici, poljoprivrednici, udruge civilnog društva, obrazovne i kulturne ustanove i ostali te time dati svoj doprinos ljepšoj slici našega grada. Raduju me najave novih privatnih  investicija u stanogradnju i ulaganja postojećih i novih investitora u Poduzetničku zonu.

Čestitam vam Dan našeg grada, uz nadu da je ovo zadnji koji slavimo uz ograničenja i da nas dogodine čeka obilježavanje kakvo smo imali prije pandemije koronavirusa.

 

Vaš gradonačelnik,

Marko Vešligaj