Crowdfunding kampanja za energetsku obnovu Dječjeg vrtića Naša radost

Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) objavila je javni poziv bez roka trajanja za prijavu projekata povezanih s korištenjem obnovljivih izvora energije i energetskom učinkovitošću za pilot program crowdfunding platforme Croenergy. 
Crowdfunding je win-win situacija i za one koji predstavljaju projekt i za one koji investiraju u njih. Nositelji projekata putem crowdfundinga mogu na relativno lak i siguran način doći do kapitala te pritom testirati isplativost svog proizvoda ili usluge na tržištu, a investitori, odnosno građani mogu doći do željenih proizvoda i usluga (koje bi u nekim slučajevima ionako kupili prije ili poslije), ostvariti profit ili neku drugu pogodnost te značajno doprinijeti gospodarskom razvoju zemlje, a što se u konačnici ponovno reflektira i na njih same. Ključna prednost crowdfundinga je i to što nema kolaterala i što se rizik disperzira na mnogo ljudi pa ukoliko projekt ne uspije, nitko ne snosi značajnije financijske posljedice. 

Kao jedan od dva  projekta pilot programa platforme odabran je Dječji vrtić Naša Radost, kroz kojeg će Grad Pregrada putem Croenergyja sakupljati financijska sredstva za renovaciju dječjeg vrtića po niskoenergetskom principu.
Grad Pregrada jedan je od prvih gradova u Hrvatskoj koji je pristupio europskoj inicijativi Sporazuma gradonačelnika i odlučio postići smanjenje emisija stakleničkih plinova za više od 20 % do 2020. godine. Na tom tragu pokrenuta je renovacija dječjeg vrtića po niskoenergetskom principu čime želimo našoj djeci omogućiti bolje i zdravije uvjete za rast, a našoj zajednici ostvariti značajne financijske uštede. Međutim ovim projektom htjeli bismo postići i nešto više: omogućiti građanima da financijski sudjeluju u povećanju kvalitete javnih objekata čije usluge svakodnevno i koriste. Kolektivno investiranje građana, poznatije kao crowdfunding, može poslužiti kao vrijedna alternativa na korist svih dionika društva.