Destinaciji "Srce Zagorja" prestižna titula Europske zajednice sporta 2021. godine

Turistička zajednica područja Srce Zagorja, koja obuhvaća gradove Zabok i Pregradu te općine Bedekovčinu, Krapinske Toplice i Sveti Križ Začretje osvojila je titulu Europske zajednice sporta 2021. godine. Tim povodom u Zaboku je u srijedu, 29. srpnja održana konferencija za medije.

Naime, destinacija Srce Zagorja kandidirala se za prestižnu titulu koju dodjeljuje neprofitna  organizacija ACES Europe s ciljem dodatnog povezivanja ovih pet gradova i općina kroz razvoj novog turističkog proizvoda – aktivnog odmora temeljenog na fizičkoj kulturi, wellnessu i zdravlju.

Direktorica TZP Karolina Hostić istaknula je kako kandidatura za Europsku zajednicu sporta podrazumijeva minimalno 3 općine ili grada zajedno i minimalno 35 tisuća stanovnika. „Od svih ulaganja u sport, od iznosa koje općine i gradovi ulažu u sportske zajednice, u njihov rad, koje su investicije u sportsku infrastrukturu, koja su događanja, koje su lige, koji su natječaji otvoreni, sve smo to detaljno sa svim fotografijama, iznosima i dokumentima prezentirali, a kako komisija nije mogla doći, napravili smo jedan zgodan video u kojem smo prikazali naš turistički raj, naše  Zagorje“, istaknula je direktorica TZP Hostić. Također je podsjetila kako je titula osvojena na osnovu trenutnog stanja i aktivnosti te da je, zbog pandemije koronavirusa, velik dio posla odrađen online. Također je zahvalila Krapinsko-zagorskoj županiji na pruženoj potpori.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, ujedno i aktualni predsjednik TZP Srce Zagorja istaknuvši  da je ovo priznanje potvrda zajedničkih napora u pogledu razvoja sporta koje pokušavaju promovirati kroz Turističku zajednicu i prezentirati na nivou Hrvatske, ali i prema stranim gostima. Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj također nije krio zadovoljstvo te je čestitao svima koji su uložili napore kako bismo dobili ovu titulu. „Uistinu opsežna priprema rezultirala je jednim prestižnim statusom koji nam mora biti svima skupa poticaj da još više podupiremo sport, radimo na ulaganjima u sport, pripremamo projektne dokumentacije za ulaganja u sportsku infrastrukturu i da na taj način zapravo nagradimo entuzijazam ljudi koji rade u sportu“, naglasio je Vešligaj te istaknuo da je ova godina rekordna po ulaganjima u sport u Pregradi, podsjetivši na izgradnju teniskih terena, pomoćnog nogometnog igrališta, igrališta po mjesnim odborima te dječjeg igrališta Kuna-park.

Načelnik Bedekovčine Darko Ban rekao je da na području njegove općine djeluju brojna i raznovrsna sportska društva koja su okupljena unutar sportske zajednice,  a da Općina svake godine organizira svečanost proglašenja najboljih sportaša i sportašica kao nagradu za njihov trud. Da TZP Srce Zagorja nije samo formalno udruživanje, nego su gradovi i općine zaista ujedinjeni prilikom kandidatura i razvoja konkretnih projekata, istaknuo je načelnik Općine Krapinske Toplice Ernest Svažić. Iako nije mogao biti prisutan, načelnik Općine Sveti Križ Začretje Marko Kos poslao je pismo koje je pročitao tajnik Sportske zajednice Začretja Goran Roginić. U pismu ističe kako u promidžbi Hrvatske kao turističke zemlje i zemlje sporta doista nedostaju sadržaji koje nudi Sveti Križ Začretje – izletnički turizam s vrijednim kulturno-povijesnim sadržajima vezanim uz zdrav život, rekreaciju i sport.

Zaključak konferencije je kako je ovo lijepa promocija Zagorja i kontinentalnog dijela Hrvatske jer će se diljem Europe pronijeti glas o našem turističkom potencijalu.