Grad Pregrada prestaje koristiti plastiku za jednokratnu upotrebu u svome poslovanju

Grad Pregrada ekološki je osviješten grad, koji već niz godina provodi akcije u smjeru promoviranja ekologije, održivog gospodarenja otpadom i ekološkog osvješćivanja zajednice. Kako bi dali svoj doprinos u borbi protiv plastike i onečišćenja okoliša, Grad Pregrada donio je Odluku o prestanku korištenja plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu (Službeni glasnik KZŽ, broj 4/20).

Odlukom se donosi niz mjera kojima se u upravnim tijelima Grada Pregrade, trgovačkim društvima i javnim ustanovama kojima je osnivač Grad Pregrada određuje prestanak korištenja plastike za jednokratnu upotrebu, uporaba bioloških sredstava čišćenje, racionalnije korištenje prirodnih dobara i energenata te zamjena određenih predmeta koji se koriste u gradskom poslovanju s ekološki prihvatljivijim, a sve u cilju sprječavanja i/ili smanjenja nepovoljnog utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš, posebno vodni okoliš te zdravlje ljudi.

Ova odluka konkretno znači da će jednokratne plastične čaše zamijeniti staklene ili papirnate, a plastične slamke će zamijeniti papirnate slamke. Uz to, postupno se planira nabaviti ekološki prihvatljiv uredski materijal od recikliranog papira, bez plastike. Isto tako, jednokratni plastični pribor za jelo i plastične žlice za kavu zamijenit će metalni pribor ili pribor od biorazgradivih materijala (papir, vlakna šećerne trske, drvo, bambus, trska), a sredstva za čišćenje, sapuni i drugi kupaonski sadržaj zamijenit će biološka sredstva. Postojeća oprema i inventar koji se koristi u prostorijama Grada Pregrade, trgovačkim društvima i ustanovama, koji nije izrađen od ekološki prihvatljivih ili biorazgradivih materijala ostat će u upotrebi dok se ne potroši ili dok je njegova funkcija zadovoljavajuća, a sve s cilejm izbjegavanja dodatnog stvaranja otpada. 

Gradonačelnik Marko Vešligaj ističe kako želi potaknuti promjene počevši od vlastitog primjera poslovanja. „Ponukani primjerom drugih lokalnih samouprava i projektom Osnovne škole Janka Leskovara pod nazivom „Pregrada-grad bez plastike“ odlučili smo napraviti ovaj potez i ovakvom mjerom dati svoj doprinos u borbi protiv plastike i onečišćenja okoliša. Također, pokrenut ćemo inicijativu da se i na događanjima i manifestacijama zamijeni jednokratna plastika drugim materijalima te ćemo uputiti takav prijedlog ugostiteljima već za ovogodišnje Branje grojdzja“, rekao je gradonačelnik Marko Vešligaj.