Informacije Stožera civilne zaštite Grada Pregrade od 30.03.2020. od 13 sati

Foto: Zagorje.com

Prema informacijama Stožera Krapinsko-zagorske županije na području županije je u ponedjeljak, 30. ožujka 2020. godine, evidentirano ukupno 55 osoba pozitivnih na novi koronavirus.

Od subote 28. ožujka do ponedjeljka 30. ožujka evidentirane su tri novooboljele osobe s područja Grada Pregrade te je tako trenutno u Pregradi sveukupno 24 pozitivnih osoba novi koronavirus.

Navedene informacije predstavljene su na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije održanoj danas u Krapini na kojoj su bili i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj i njegova zamjenica Gordana Križanec-Ružić, načelnica Stožera civilne zaštite grada Pregrade.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije Ivan Lipovac osvrnuo se na stanje u gradu Pregradi te rekao kako su novooboljeli bliski kontakti prvih zaraženih osoba. „Sve koji su oboljeli smo kontaktirali i dali im naputke kako se moraju odnositi s bliskim kontaktima, odnosno da ne dolaze s njima u kontakt“, istaknuo je dr. Lipovac. Također je napomenuo važnost poštivanja samoizolacije, upozorio sve da ostanu doma i ne izlaze među druge ljude ako nije nužno te naglasio da se osobe starije od 60 godina ne smiju približavati i biti u kontaktima s osobama koje su u samoizolaciji.

Župan KZŽ Željko Kolar objasnio je kako za sada nema potrebe za karantenom u Pregradi jer se širenje virusa drži pod kontrolom, odnosno, zaraženi su bliski kontakti oboljelih. Dodao je da je najvažnije pridržavati se svih mjera te da i poslodavci znaju da se moraju pridržavati uvjeta koje je propisao nacionalni stožer. „Nikakve mjere ne mogu pobijediti virus ako se ih ljudi ne pridržavaju i ako nema samokontrole“, rekao je župan Kolar.

Gradonačelnik Marko Vešligaj istaknuo je kako je Stožer civilne zaštite Grada Pregrade dobro provodi sve odluke nacionalnog stožera te da se svakako treba pouzdati u zdravstveni sustav. „I prije smo kao Stožer i kao Grad izražavali zabrinutost zbog rasta broja osoba koje su pozitivne na koronavirus. Drago mi je da je dr. Lipovac poslao umirujuću poruku da je sve pod kontrolom i da nema potrebe za dodatnim mjerama, to je jako važno, jer u ovom trenutku jedino struka može reći koje mjere treba poduzeti i toga se trebamo svi držati“, zaključio je gradonačelnik.

Foto: Zagorje.com