Krava Crvena i pastuh Ljiljan šampioni ovogodišnje županijske izložbe stoke i konja održane u Pregradi

Šampioni ovogodišnje izložbe stoke i konja su krava Crvena, vlasnika Božidara Domitrana iz Martinščine kod Zlatara i konj Ljiljan, uzgajivača Miroslava Vrčeka iz Martinca Orehovičkog.

18. Izložba stoke i 20. Izložba konja Krapinsko-zagorske županije održana je u subotu, 2. lipnja 2018. godine na prostoru sajmišta u Pregradi, a otvorio ju je potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, koji je ovom prilikom zahvalio okupljenim uzgajivačima stoke i ostalim poljoprivrednicima na održavanju poljoprivrede u Hrvatskom zagorju. „U ovim teškim vremenima i za Hrvatsku i europsku poljoprivredu, u Zagorju ona postoji ne samo zahvaljujući nekim novčanim poticajima, nego ovdje postoji mar ljudi kojima novčano i materijalno nije na prvom mjestu, zato kapa dolje poljoprivrednicima“, poručio je potpredsjednik Hrvatskog sabora Hajdaš Dončić.

Kao domaćin, prisutne je pozdravio pregradski gradonačelnik i saborski zastupnik Marko Vešligaj. „Više od stotinjak izlagača koji su ovdje danas, dokaz je da je ovaj sektor još uvijek živ. Jesmo li napravili dovoljno, mi koji obnašamo javne funkcije, u smislu davanja prave podrške poljoprivredi, zacijelo nismo. No, ono što mogu reći kao pregradski gradonačelnik, jest da se to mijenja i ja vjerujem u oporavak poljoprivrede ovdje na našim zagorskim bregima, jer ona ovdje ima dugu tradiciju – rekao je gradonačelnik Vešligaj te dodao da je u tijeku natječaj Grada Pregrade za dodjelu nepovratnih financijskih sredstava za mjeru Programa potpora poljoprivredi za razvoj stočarstva, peradarstva i višegodišnjih nasada

Nagrade šampionskim grlima uručio je župan Željko Kolar, zajedno s predsjednicom Županijske skupštine Vlastom Hubicki, pomoćnikom ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije Matom Čačićem te predsjednikom Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka Mirkom Majsecem.

Župan Željko Kolar zahvalio je uzgajivačima stoke i konja na sjajnoj suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom, dok je predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki istaknula veliki napredak uzgajivača od početka održavanja županijskih izložbi stoke i konja.

Posjetitelji su na izložbi mogli vidjeti pasmine životinje od gotovo stotinjak izlagača. Uz 17 konja, 23 grlo goveda te 11 teladi u Bambino kupu, tu su bili i ovce, koze, zagorski purani, kokoši hrvatice i druge male životinje. U sklopu manifestacije organiziran je i izbor najbolje uređene konjske zaprege. Nagrađenim uzgajivačima čestitali su i zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek te zamjenica gradonačelnika Pregrade Gordana Križanec Ružić.

Turistička zajednica KZŽ i Grad Pregrada osigurali su i nagrade za najuređenije konjske zaprege, za koje je bila organizirana i povorka od zgrade gradske uprave. Pobijedio je Mladen Cerovski iz Prišlina, druga je bila Nada Miletić iz Svetog Križa Začretja, a treći Mirko Majsec iz Bobovja. Izvan konkurencije su nagrađene mini zaprega Borisa Antolića te zaprege Stanislava Mikulaša i Tomislava Juga.