Na zidinama Kostelgrada otvoreno je 501. izdanje “Kostelske uskrsne pištole”.

Objavljeno Sub, 30/03/2024 - 17:56
501

Sve prisutne je na svečanom otvorenju pozdravio predsjednik Keglevićeve straže, Milan Flegar, koji je istaknuo kako je upravo ovaj drevni stari grad, gdje se manifestacija obilježava održao dugogodišnju tradiciju.

– Kada su se ovdje doselili grofovi Keglevići na Kostelgrad, nisu ni slutili da će jednim svojim običajem pucanja za Uskrs iz pištola napraviti jednu takvu povijest koja će se održati i 500 godina nakon njih. Sigurno nisu toga bili svjesni i nisu to znali, no zahvaljujući našem narodu u Kostelu je stvarno održan 500 godina, a evo ove godine po 501. put u Kostelu – rekao je Flegar.

Gradonačelnik Grada Pregrade, Marko Vešligaj pozdravio je okupljene te je naglasio kako ova tradicija pucanja iz pištola određuje kraj.

– Mi ovom manifestacijom iskazujemo jedno veliko poštovanje prema tradiciji te kroz nju iskazujemo poštovanje prema precima prema onim ljudima kojih danas više nema, ali zahvaljujući tim ljudima, danas se ta tradicija održala toliko stoljeća i drago mi je danas da je prepoznata kao kulturno nematerijalno dobro Republike Hrvatske. U ove dane vraćate se korijenima – rekao je Vešligaj.

Kazao je kako se svake godine ulaže i obnavlja u Kostelgrad te je to prepoznato i od strane Županije, ali i države.

– Želim da se ugodno osjećate danas ovdje u Kostelu, da nam se naravno vratite i da nam dođete ostala događanja koja imamo u sklopu proslave dana grada i da pričate o ovoj tradiciji, jer ona je važna. Ovo je možda malo mjesto, ali mjesto jednog velikoga srca – poručio je gradonačelnik Vešligaj uz čestitku povodom Uskrsa i završnim riječima “Nek nam živi tradicija i naš Kostel”.

Manifestaciju je otvorio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je istaknuo petstoljetnu tradiciju pucanja pod Kostelom te se prisjetio i prošlogodišnjeg jubilarnog izdanja kojem je prisustvovao i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. “Ova naša tradicija je stara 501 godinu, a poznavajući ljude na Kostelu kolko su prkosni, dični, radišni i marljivi, siguran sam da će se ta tradicija nastaviti” – poručio je župan Kolar.

Uz povijesnu postrojbu Krapinsko – zagorske županije “Kostelska pištola – Keglevićeva straža”, koja je organizator ovog događaja, svečanosti su ove godine prisustvovali i Dubrovački trombunjeri, Gradska straža Bakar, Svetonedeljska garda – povijesna postrojba Petra drugog Erdödya  iz Svete Nedjelje, Samoborska narodna garda  iz Samobora, Hrvatski sokol iz Osijeka, Krapinski Ilirci -počasna postrojba Grada Krapine te više prijateljskih kuburaškših društava iz Krapinsko-zagorske županije.

Nakon ceremonije otvorenja na Starom gradu, kojoj su prisustvovali i saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik Županijske skupštine Zlatko Šorša, gradonačelnica Grada Zlatara Jasenka Auguštan Pentek, načelnica Općine Konjščina Anita Curiš Krok, predsjednica Gradskog vijeća Pregrade Vesna Petek, program je nastavljen na prostoru kraj Područne škole Kostel.

Nakon svečanog otvorenja manifestacije, u Kostelu je održan prigodni program u kojem su nastupili folkloraška i tamburaška sekcija KUD-a Pregrada.

 

 

 

Novosti

Brzi pristup