Noć muzeja '21 u Muzeju grada Pregrade

Noć muzeja

U skladu s epidemiološkim mjerama, u petak, 29. siječnja 2021. obilježeno je 16. izdanje popularne kulturne manifestacije Noć muzeja, kojoj se i ove godine svojim programom pridružio Muzej grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina.

Ovogodišnji program održao se na prigodnu temu – „Zadaće muzeja u uvjetima kriza“, a osim mrežnog obilježavanja, kakav se prakticira širom Hrvatske, posjetiteljima je u Pregradi bio omogućen i fizički pristup muzeju.

Kao dio programa Noći muzeja '21, Muzej grada Pregrade organizirao je kviz znanja „Pregrada kroz prošlost“ na platformi Kahoot. Kviz je trajao od ponedjeljka, 25. siječnja do petka, kada je održana i sama manifestacija, a sudjelovalo je ukupno 100 sudionika, koliko je bio i maksimalan broj. Svi sudionici pokazali su zavidno znanje o povijesti Pregrade, a najboljih petero osvojilo je vrijedne nagrade.

U popodnevnim i večernjim satima posjetitelji su obišli muzejske zbirke uz stručno vodstvo, a onima koji nisu mogli posjetiti muzej, bila je omogućena virtualna 3D šetnja kroz numizmatičku, rudarsku i ljekarničku zbirku koje čine stalni postav pregradskog muzeja.

„U skladu s očekivanim, posjetitelji su u manjem broju fizički posjetili naš muzej, ali je zato više od 1.500 posjetitelja bilo s nama kroz različite digitalne kanale“, istaknuo je ravnatelj Muzeja grada Pregrade dr. sc. Davor Špoljar.

Noć muzeja u Pregradi posjetio je i gradonačelnik Marko Vešligaj, koji je ujedno obišao nedavno dovršene radove u sklopu projekta prilagodbe pristupa zgradi muzeja i knjižnice osobama s invaliditetom.