Održana 1. hrvatska glazbena olimpijada

U petak, 18. ožujka 2016., u Osnovnoj školi Janka Leskovara, Pregrada održana je 1. hrvatska glazbena olimpijada. Organizirana je s namjerom povećanja udjela glazbe u području kulture i glazbenog obrazovanja mladih te s ciljem poboljšanja razvoja međunarodnih relacija u općeobrazovnim školama na području glazbe.

U Hrvatskoj je 1. hrvatsku glazbenu olimpijadu organizirala OŠ Janka Leskovara u Pregradi na inicijativu nacionalne koordinatorice za Europsku udrugu glazbenih pedagoga Sabine Vidulin te stručne suradnice i predsjednice povjerenstva hrvatske olimpijade Suzane Goldin.  Pobjednik Olimpijade predstavljat će našu državu na međunarodnoj olimpijadi u Litvi, koja se održava od 28. do 30. travnja 2016. na sveučilištu Klaipeda.

Sudjelovali su učenici OŠ Antuna Mihanovića, Petrovsko: Nikola Hršak, Lana Hušnjak, Monika Ileković i Hana Dolovčak; OŠ Marija Bistrica: Ivan Habazin, OŠ Matije Gupca, Gornja Stubica: Lovro Kontent i Emanuel Rod te OŠ Janka Leskovara, Pregrada: Katarina Gregorin, Marta Hercigonja i Dario Hlupić.

Nakon zahtjevnoga natjecateljskog dijela, u Gradskoj knjižnici Pregrada održan je završni koncert na kojem su, uz natjecatelje, nastupili Mali zbor OŠ Janka Leskovara i Klapa vučiteljice te su dodijeljena priznanja za sudjelovanje i diplome za najbolje natjecatelje. Zlatnu diplomu za osvojenu prvu nagradu dobio je Ivan Habazin iz OŠ Marija Bistrica, srebrnu diplomu Katarina Gregorin iz Pregrade a brončana diploma pripala je Hani Dolovčak iz osnovne škole u Petrovskom. Katarina Gregorin dobila je i priznanje za najbolje riješen slušni test, a Ivan Habazin za najbolju izvedbu pjesme poznatog skladatelja i za najbolju vlastitu skladbu.

Podršku svim izvođačima završnog koncerta pružile su zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek i ravnateljice škola sudionika, a održavanje cjelokupnog događanja omogućili su i sponzori Kunagora, zanatska zadruga, Školska knjiga i Narodne novine.

Rezultati i dojmovi natjecatelja i njihovih mentora pokazali su da je mladim glazbenicima mogućnost ovakvog kreativnog umjetničkog izražavanja i predstavljanja na međunarodnoj razini vrlo motivirajuća i dobrodošla, što je odličan poticaj hrvatskoj glazbenoj olimpijadi za nastavak uspješnog rada i organizacije.