Održana svečanost povodom Dana grada Pregrade

Na Trgu Gospe Kunagorske je u petak, 9. travnja održana svečanost u povodu Dana grada Pregrade koji se slavi na Bijelu nedjelju. S obzirom na trenutne okolnosti, svečanost je bila skromnija i s manje uzvanika nego svih proteklih godina.

Uz domaćine - gradonačelnika Marka Vešligaja i njegovu zamjenicu Gordanu Križanec Ružić te predsjednicu Gradskog vijeća Tajanu Broz, svečanosti su bili nazočni ovogodišnji dobitnici priznanja Grada Pregrade, a prisutan je bio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

I ovogodišnja prigodna svečanost bila je prilika za ukazivanje na recentne uspjehe Pregrade i dodjelu nagrada pojedincima, udrugama i društvima koji su svojim radom doprinijeli boljitku grada.

Uvodno je prikazan kratki film o najznačajnijim projektima realiziranim u prošloj godini, među kojima su uređenje infrastrukture u Poduzetničkoj zoni, asfaltiranje nerazvrstanih cesta, sanacija klizišta, izgradnja nogostupa, uređenje dječjih, školskih i sportskih igrališta, adaptacija zgrade Gradskog muzeja i knjižnice, pokretanje platforme Otvoreni grad te donošenje novog Gradskog programa za mlade.

„Cilj kojim se svih ovih godina vodimo je osigurati kvalitetne uvjete za ugodan život svakom, kako onom najmlađem, tako i onom najstarijem stanovniku. Proveli smo i još provodimo mnogo projekata zbog kojih je Pregrada danas bolje mjesto za život, a rezultati se mogu vidjeti u svakom kutu grada, u svakom našem mjesnom odboru" – poruka je prikazanog promotivnog filma.

Uz sve navedeno projekte, Grad Pregrada nastavlja i s obnovom kino dvorane koja će postati novo žarište kulture, ali i centralno mjesto susreta i događanja za cijelu lokalnu zajednicu. Projektnu dokumentaciju izradili su Mikeliš Vreš Arhitekti d.o.o., a projekt je na svečanosti predstavio Marin Mikelić.

Uz srdačnu dobrodošlicu sve nazočne je pozdravio i Dan grada čestitao gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.

„U proteklih godinu dana Grad Pregrada kao i sve lokalne jedinice suočile su se s jednom specifičnom situacijom na koju nitko od nas nije naviknuo, ali unatoč tome projekti nisu stali. Uspjeli smo provesti nekoliko EU projekata, a već ovaj tjedan potpisani ugovori za dva velika projekta koji predstoje u narednom razdoblju, u idućim mjesecima, a to su dogradnja Dječjeg vrtića 'Naša radost“ i modernizacija nerazvrstanih cesta. I dalje nastavljamo u smjeru participacije, transparentnosti i održivosti, poručio je gradonačelnik.

Svečanom skupu obratio se i župan Željko Kolar čestitavši gradonačelniku i svim stanovnicima njihov dan. Župan je također istaknuo da je Pregrada najbolje organizirani grad u županiji jer je gradonačelnik sa svojom ekipom napravio sjajnu simbiozu između uprave, civilnog društva i gospodarstva

Nakon prigodnih govora, ovogodišnjim laureatima nagrade su uručili gradonačelnik Vešligaj i predsjednica Gradskog vijeća Tajana Broz.

Za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unapređenje gospodarstva, obrazovanja, znanosti, kulture, tjelesne kulture, zdravstva, socijalne skrbi, odnosno drugih djelatnosti, zahvalnice Grada Pregrade dodijeljene su Tomislavu Kušaru, Dariju Buriću, Hrvoju Bolfeku, Mariju Zagvozdi, Siniši Petraku, Obrtu D.I. Horvat, Doroteji Vdović, dr. Dubravku Leskovaru, Robertu Martinku te posthumno Stjepanu Javorniku i Ivanu Čepu.

Za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unapređenju djelatnosti gospodarskog i društvenog životaGrada Pregrade, Gradsko vijeće Grada Pregrade dodijelilo je diplomu Gradskom društvu Crvenog križa Pregrada, Marku Kantociju, Oliveru Petraku i Stjepanu Merkašu-Krojfu.

Dobitnici plakete Grada Pregrade za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unapređenju gospodarstva, obrazovanja, znanosti, kulture, zdravstva, socijalne skrbi odnosno drugih djelatnosti od posebnog interesa za Grad Pregradu jesu Ivan Gorupić, Kulturno umjetničko društvu Pregrada i Kunateks d.o.o.

Dodatno su dodijeljena i godišnja priznanja za volonterski doprinos u protekloj godini. Nakon provedenog javnog poziva za predlaganje kandidata za dodjelu nagrade Naj-volonter i Naj volonterska akcija, na prijedlog Povjerenstva Gradonačelnik Grada Pregrade naj-volonterom u kategoriji mladi volonter od 15 do 30 godina proglasio je Matiju Rusovana, volontera Gradskog društva Crvenog križa Pregrada, dok je naj volonterskom akcijom u protekloj godini proglašena volonterska akcija izgradnje pomoćnog igrališta od umjetne trave u organizaciji Nogometnog kluba Pregrada koja je nagrađena s dvije tisuće kuna.