Održana završna konferencija na projektu DV Naša radost "Ti i ja zajedno"

Završna konferencija

U gradskoj vijećnici u Pregradi u petak, 26. veljače 2021. održana je završna konferencija u sklopu projekta „Ti i ja zajedno“ koji provodi Dječji vrtić „Naša radost“ Pregrada u partnerstvu s Gradom Pregradom.

Riječ je o projektu u sklopu operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014 - 2020” Unapređenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, koji se provodi od 2018. godine.

Na početku konferencije prisutnima se obratio gradonačelnik Marko Vešligaj koji je pohvalio projekt te čestitao svim uključenima na njegovoj uspješnoj provedbi. „Drago mi je da smo i mi kao Grad mogli dati podršku ovako vrijednom projektu. Inače, kontinuirana podrška DV Naša radost ne izostaje. Svake godine povećavamo financijska sredstva za predškolski odgoj te je tako u 2019. godini za redovno poslovanje vrtića izdvojeno 1.842.640,00, u 2020. godini taj iznos je povećan za 292.970,00 kn, dok je za 2021. godinu iznos povećan za dodatnih 271.940,00 kn te iznosi 2.407.550,00 kn.Ove godine krenuli smo i s projektom dogradnje vrtića, vrijednim 2,5 milijuna kuna pa mi je drago što mogu istaknuti da smo danas primili dobre vijesti. Naime, u okviru Programa podrške regionalnom razdoblju Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU donijelo je Odluku o odabiru projekata te je Gradu Pregradi odobreno 250.000,00 kn za projekt dogradnje dječjeg vrtića“, istaknuo je gradonačelnik Marko Vešligaj.

Ravnateljica DV Naša radost Gordana Krizmanić zahvalila je Gradu Pregradi, Zagorskoj razvojnoj agenciji i Upravnom vijeću vrtića na pomoći u realizaciji projekta te je istaknula kako su ovim projektom uspjeli fleksibilno strukturirati odgojno-obrazovni proces koji omogućava usklađivanje poslovnog i privatnog života obitelji i pojedinaca na području našeg grada, aktivno odgovoriti na individualne i razvojne potrebe djece te uvesti inovativan pristup u inkluzivnom odgoju djece.Kroz projekt je radno vrijeme vrtića prilagođeno potrebama roditelja pa tako prijepodnevni i poslijepodnevni program rada traju od 5:30 do 20:00 sati, zaposlena su dva odgojitelja, asistentica na projektu, kuharica na pola radnog vremena, a iz sredstava projekta također je financiran dio plaće ravnateljice - voditeljice projekta i financijskog voditelja.  „Osnova svakog unapređenja rada je dobro educiran kadar pa smo tako proveli edukacije za 10 odgojitelja na području informatike, u trajanju od 20 sati, četiri odgojitelja za usavršavanje engleskog jezika i polaganja razine B2, u trajanju od 120 sati, a stručna suradnica - edukacijska rehabilitatorica prošla je stručno usavršavanje u području terapije igrom, vještina i intervencija za rad s djecom s teškoćama u razvoju te Razvojni profili predškolske djece u trajanju od 86 sati“, rekla je ravnateljica Krizmanić te dodala da su odgojiteljice i odgojitelji sudjelovali na stručnim skupovima vezanim uz područje glazbenog izražavanja i stvaralaštva.

„Po završetku edukacija“, istaknula je ravnateljica, „verificirali smo vlastite vrtićke kraće programe engleskog jezika, glazbene igraonice i opće igraonice s pojačanim digitalnim kompetencijama, tj. Informatike, a nabavljena je i oprema za rad poslijepodnevne odgojne skupine (namještaj i didaktička sredstva za cijelu odgojnu skupinu te se u kraće programe uključilo više od 40-ero djece koja nisu upisana u redovni program vrtića, rekla je ravnateljica Krizmanić.

Dodajmo da je u sklopu projekta opremljena senzorna soba za rad s djecom s teškoćama u razvoju, nabavljena je didaktika i oprema za glazbenu i informatičku igraonicu te igraonicu engleskog jezika, a značajna sredstva usmjerena su i u nabavku likovnog materijala koji u potpunosti zadovoljava potrebe djece i pripremu odgojitelja za odgojno-obrazovni rad i realizaciju sadržaja.