Online konferencija “Bonski proces:razvoj rada s mladima u Hrvatskoj”

Sudionici konferencije

Središnji državni ured za demografiju i mlade i Agencija za mobilnost i programe Europske unije, uz potporu hrvatske delegacije koja je sudjelovala u 3. Europskoj konvenciji za mlade, u četvrtak, 11. veljače 2021. organizirali su online konferenciju “Bonski proces: razvoj rada s mladima u Hrvatskoj”.

Konferencija je okupila velik broj predstavnika udruga mladih i za mlade, istraživača, edukatora i drugih dionika koji čine zajednicu prakse u području rada s mladima, koji su raspravljali o Bonskom procesu i ulozi Hrvatske u njemu te što navedeno znači za rad s mladima u Hrvatskoj.

Sudionici konferencije pobliže su upoznati s Europskom agendom o radu s mladima, odnosno strateškim okvirom za jačanje rada s mladima kao posebnog područja politike i prakse u Europi i Završnom deklaracijom o radu s mladima, „Putokazi za budućnost“ koja sadrži smjernice i prijedloge za provedbu Europske Agende za rad s mladima..

Konferencija je obuhvatila i panel raspravu na kojoj su sudjelovali državna tajnica Željka Josić,  članice Delegacije Branimira Penić, Marita Grubišić – Čabo i Tanja Herceg te predsjednica Gradskog vijeća Pregrade Tajana Broz, koja je istaknula kako je Grad Pregrada prepoznao važnost rada s mladima te da su u posljednjih nekoliko godina postavljeni temelji za razvoj kvalitetne politike prema mladima. „Rad s mladima u Pregradi utemeljen je na partnerstvu između nekoliko različitih organizacija i pojedinaca te grada jer mi smo mali grad, i bez suradnje s drugim i izvan grada kao što je to recimo Mreža udruga Zagor, teško da bismo uspjeli postići sve što želimo. Osim suradnje s udrugama, ispitali smo i potrebe samih mladih te kroz nekoliko projekata uključili ih u donošenje odluka. Ono što je bitno naglasiti je da ne uključujemo mlade samo kada se radi nešto direktno vezano za njih, nego Grad vodi računa da su mladi kontinuirano uključeni, primjerice u radnu skupinu za izradu novog plana razvoja.

Također je dodala kako smatra da je rad s mladima i lokalna politika za mlade temelj svake politike lokalnog razvoja. „Ako ne radimo s mladima danas, naprosto nitko od nas neće imati budućnost sutra jer ćemo propustiti priliku za razvoj nošen kreativnošću i inovacijama mladih, a ujedno će ti mladi otići živjeti u neka druga prosperitetnija mjesta. U tom smislu pred svima nama u općinama i gradovima je ozbiljan posao da osiguramo institucionalni i materijalni okvir za rad s mladima kroz kreiranje realnih lokalnih politika za mlade, uspostavu savjeta mladih i podupiranje neformalnih i formalnih inicijativa mladih, razvoj i rad centara za mlade, dostupno i kvalitetno obrazovanje, prilike za zapošljavanje i zasnivanje obitelji“, istaknula je na konferenciji Tajana Broz.