Predstavljen projekt uređenja pregradske kino dvorane

Kino dvorana

Na svečanosti povodom Dana grada Pregrade, građanima i građankama predstavljen je projekt uređenja pregradske kino dvorane, koja će postati novo žarište kulture, ali i centralno mjesto susreta i događanja za cijelu lokalnu zajednicu.

Kino dvorana u središtu grada postoji još od 50-ih godina 20. stoljeća te se nalazi u blizini svih važnijih gradskih sadržaja. Nalazi se u zgradi koju dijeli s „Pregračankom“. Danas je izvan uporabe, no nedavno sanirano krovište prvi je korak inicijative za ponovno aktiviranje prostora kina.  

Projektnu dokumentaciju izradili su Mikelić Vreš Arhitekti, a predloženi programi za postojeći prostor primarno su orijentirani na mlade i poboljšanje njihovih života i života zajednice. Predviđeni zahvat obuhvaća rekonstrukciju južnog krila postojeće zgrade i uređenje vanjskog prostora uz Ulicu Josipa Kolara. Rekonstrukcijom se uklanjanju dijelovi postojećih konstruktivnih i pregradnih elemenata - zidovi, ploče i stupovi te izvode novi otvori u obodnim zidovima, uklanjanju se slojevi postojećeg poda na tlu u unutrašnjem i vanjskom prostoru, kao i kompletna konstrukcija pozornice.

Prostor kino dvorane moguće je koristiti u svrhu održavanja kino projekcija, predavanja i predstava, a sadržava 207 sjedećih mjesta, koje je moguće jednostavno sklopiti i ukloniti ispod pozornice, čime prostor dobiva na multifunkcionalnosti. Uklanjanjem redova sjedala formira se otvoreni prostor za koncerte, ples, druženje, igre, sportske sadržaje, izložbe i sl. Produžetkom pozornice omogućeno je formiranje zapozorja s prostorom za pripremu i odmor glumaca. Iskorištena je dvostruka visina prostora, pa je tako iznad 2 kata zapozorja u potkrovlju smješten prostor tehnike.

Višenamjenski fleksibilan prostor u prizemlju, osim kao predprostor kina, može služiti za neformalno okupljanje ali i organizaciju manjih javnih događanja, dok prostor na katu omogućuje održavanje raznih radionica, predavanja, edukacija, projekcija, sastanaka klubova i udruga, instrukcija, kvizova, izložbi, itd.

„Projektna dokumentacija je spremna te čekamo novu financijsku omotnicu EU za naredno sedmogodišnje razdoblje i Nacionalni program za oporavak i otpornost na koji vjerujemo da ćemo također moći aplicirati“, istaknuo je gradonačelnik Marko Vešligaj.