Proslavljeno jubilarno 50. Branje grojzjda

Grozd

Jedna od najveselijih i najživopisnijih zagorskih manifestacija, pregradsko „Branje grojzdja“ ove je godine proslavilo jubilej – 50 godina održavanja. Manifestacija je bila prilagođena epidemiološkoj situaciji, ali je u sedam dana trajanja ponudila niz vrijednih i kvalitetnih programa te raznovrsne sadržaje.

Program je započeo u nedjelju, 20. rujna ranom zorom na jezeru Gorica gdje je održano ribolovno natjecanje u disciplini lov ribe udicom na plovak na kojem su sudjelovali ribiči iz Krapine, Bedekovčine, Oroslavja, Zaboka, Đurmanca, Huma na Sutli, Konjščine, Zlatara i Pregrade. Istoga dana održan je tradicionalni pohod na Kunagoru u organizaciji HPD Kunagora Pregrada, kada je proslavljena i 70. obljetnica osnutka društva s podjelom prigodnih priznanja Hrvatskog planinarskog saveza. U popodnevnim satima na igralištu NK Pregrada odigrana je utakmica 1. ŽNL između NK Pregrada i NK Klanjec, a navečer je na Trgu Gospe Kunagorske predstavljena knjiga „Branje grojzdja-retrospektiva“ u kojoj je opisano 50 godina veselja, tradicije i uspomena s ove najpoznatije pregradske manifestacije.

Programu ovogodišnjeg Branja priključila se OŠ Janka Leskovara u ponedjeljak, 21. rujna organiziravši „Berbarije za one malo starije“, koje su bile zatvorene za javnost, a u utorak navečer na terasi Gradske kavane Andrija Rudić je predstavio svoj  album „Tri metra od mora“. Ispred zgrade Muzeja grada Pregrade u srijedu, 23. rujna 2020. održano je otvorenje izložbe „Podravska naiva u Pregradi“  koja je postavljena u Galeriji Muzeja grada Pregrade, a ostaje otvorena do 23. studenoga 2020.

S obzirom da se diljem Europe od 23. do 30. rujna održava Europski tjedan sporta, TZP Srce Zagorja, kao nositelj titule Europske zajednice sporta 2021. priključila se programu događanjima u sklopu manifestacije Branje grojzdja, pa je u četvrtak, 24. rujna na igralištu NK Pregrada održan mini turnir veterana NK Pregrada, NK Straža i NK Desinić, na kojem su pobjedu odnijeli domaćini, dok je dan kasnije na istom mjestu održano otvorenje pomoćnog igrališta od umjetne trave. U četvrtak je otvoren i Trg dobre kaplice na kojem se moglo kušati vino udruge Dobra kaplica, kao i ono Vinarije Zdolc i Kraljice – Ervina Drenškog. Kao i svake godine, u zabavnom dijelu programa, manifestacija je donijela nekoliko koncerata. Tako su u četvrtak pregradski Kmeti oduševili publiku na Trgu Gospe Kunagorske, zajedno sa svojim gostima, klapom BRV i Rajkom Suhodolčanom. Zbog lošeg vremena u petak otkazan je Kup mjesnih odbora, a Berbarije su iz istog razloga održane u četvrtak. No, unatoč kiši, i ove je godine održan festival „Vinske popevke i napitnice“ u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Pregrada, a Pregračani se ipak nisu dali i ispod kišobrana su slušali prekrasne zagorske popevke. Prije samog početka održavanja samog festivala, na Trgu Gospe Kunagorske održala se i premijera filma koji je na prekrasan način pokazao one stare običaje berbe u Zagorju. Radi se o zajedničkom projektu Turističke zajednice područja Srce Zagorja i Grada Pregrade u režiji Bojane Štruk, više stručne suradnice TZ područja Srce Zagorja. Istoga dana otvoren je i tradicijski sajam te izložba namještaja od starih bačvi ispred zgrade gradskog muzeja i knjižnice, a bio je postavljen volonterski kutak projekta „URBACT Volunteering cities“, kao i kutak za mlade u sklopu projekta „Za mlade u Pregradi: Gradski program za mlade 2021.-2025.“

Zbog poštivanja epidemioloških mjera, ove godine nije održana povorka beračica i berača, već je manifestacija završila u subotu, 26. rujna, svečanošću 50. Branja grojzdja u Vinariji Zdolc, kojoj je prisustvovao i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, pod čijim se pokroviteljstvom ovogodišnje izdanje manifestacije održalo. Uz tradicionalnu berbu, glazbu i veselje održana je potraga za tajanstvenim grozdom, kojeg je pronašao Dragutin Kamenski. U subotu je također održan i brzopotezni šahovski turnir za seniore u Lovačkom domu. Na turniru je sudjelovalo 19 šahista, a za prva tri mjesta podijeljeni su pehari. Prvo mjesto osvojio je Ivan Žaja iz ŠK Petar Sedlar – Pepe, Kaštel Novi, drugi je bio Vladimir Novosel iz ŠK Donja Stubica dok je treći bio Robert Soldo iz ŠK Oroslavje.

Večer je završila uz rock'n'roll na Trgu Gospe Kunagorske uz bendove Onaj drugi i Hands & Voice na Trgu Gospe Kunagorske, u sklopu projekta Za mlade u Pregradi: Gradski program za mlade 2021.-2025., a uz potporu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade

Zahvaljujemo svim sponzorima, donatorima, partnerima, medijskim pokroviteljima, izvođačima, sudionicima i posjetiteljima te svim vrijednim rukama koje su bile aktivne u organizaciji manifestacije u prvih 50 godina.

Vjerujemo da ćemo uz zajednički trud i napore i dalje održavati tradiciju Branja grojzdja živom.

Fotografije s ovogodišnje manifestacije možete pogledati na Facebook stranici Branje grojzdja Pregrada.