Ravnatelj Muzeja grada Pregrade izabran za člana Izvršnog odbora Hrvatskog muzejskog društva

dr. sc. Davor Špoljar

Ravnatelj Muzeja grada Pregrade, dr. sc. Davor Špoljar, nedavno je izabran za člana Izvršnog odbora Hrvatskog muzejskog društva, krovne hrvatske muzejske asocijacije.

Na mrežnim stranicama Hrvatskog muzejskog društva objavljeni su rezultati online glasanja za izbor kandidata u radna tijela Hrvatskog muzejskog društva za mandatno razdoblje 2021.-2024. Birali su se predsjednik/-ca Društva, šest članova Izvršnog odbora, pet članova Ocjenjivačkog suda, tri člana Nadzornog odbora, tri člana Etičkog povjerenstva i tajnik/-ca Društva. Izborna skupština Društva trebala je biti održana 23. studenoga u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, međutim zbog pogoršane epidemiološke situacije, glasanje je po prvi puta održano online, a trajalo je od 23. do 25. studenoga do 12 sati. Hrvatsko muzejsko društvo broji oko 600 članova, a svi članovi Društva mogli su sudjelovati u online glasanju putem online Obrasca. Glasalo se uz pomoć adrese elektroničke pošte i broja članske iskaznice HMD-a. U izborni postupak uključila su se 63 člana Društva, a ravnatelj pregradskog muzeja dobio je potporu njih 27, što mu je omogućilo izbor za člana Izvršnog odbora. Za članove Izvršnog odbora HMD-a pristiglo je 10 kandidatura, a s obzirom na to da je riječ o krovnoj muzejskoj asocijaciji u Republici Hrvatskoj, riječ je o velikom uspjehu za naš muzej, Pregradu, ali i Zagorje.

„Želio bih zahvaliti svim kolegicama i kolegama muzealcima koji su sudjelovali u izbornom postupku za izbor kandidata u radna tijela HMD-a za mandatno razdoblje 2021.-2024., a zatim i svima onima koji su svojim glasom podržali moju kandidaturu za člana Izvršnog odbora Društva. Čestitam na izboru i svim drugim kolegama“, istaknuo je prilikom izbora Špoljar te dodao kako će se svojim angažmanom u Hrvatskom muzejskom društvu zalagati za razvoj i unapređenje muzejske djelatnosti, a osobito za razvoj i povećanje vidljivosti manjih muzejskih ustanova, galerija i zbirki, smještenih u ruralnim i udaljenim područjima Hrvatske. „Hrvatsko zagorje predstavlja kolijevku naše kulture, a osim što je izuzetno bogato kulturnom baštinom te očuvanom prirodom, Zagorje je dom velikog broja manjih i većih muzeja koji čuvaju građu neprocjenjive vrijednosti za naše ljude, kulturu i identitet. Smatram da je danas čitav sjeverni, kajkavski dio Hrvatske nedovoljno prisutan na nacionalnoj razini te ću se zalagati za to da naši muzeji dobiju pozornost koju zaslužuju“, rekao je ravnatelj pregradskog muzeja.

Za predsjednicu Društva izabrana je mr. sc. Vlasta Krklec, za članove Izvršnog odbora Milvana Arko-Pijevac, Renata Brezinščak, doc. dr. sc. Željka Miklošević, mr. art. Mirta Pavić, Nikolina Hrust i dr. sc. Davor Špoljar, za članove Ocjenjivačkog suda Damir Doračić, Dora Bošković, Jelena Hotko, dr. sc. Lidija Nikočević i Vesna Meštrić, za članove Nadzornog odbora Slađana Latinović, dr. sc. Jasminka Najcer Sabljar i Gabrijela Krmpotić Kos, za članove Etičkog povjerenstva Željka Jelavić, Pavica Vilać i Tončika Cukrov, a za tajnicu Društva izabrana je Sunčica Drempetić.

Kandidature za izbor u tijela HMD-a možete pronaći na sljedećoj poveznici: http://hrmud.hr/izborna-skupstina-hmd-a/, a rezultatima izbora možete pristupiti u nastavku: http://hrmud.hr/rezultati-online-glasanja-za-mandatno-razdoblje-2021-2024/ .

 

Tags