U Pregradi proveden trening program Društvene i solidarne ekonomije

Sudionici treninga

U Pregradi je od 22. do 24. veljače održan trening-program Društvene i solidarne ekonomije (DSE) za građane koji žele biti uključeni u održivi ekonomski razvoj svoga grada i doprinijeti pozitivnim promjenama u svojoj okolini.

Trening program Društvene i solidarne ekonomije proveden je u sklopu projekta Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju koji promovira i zagovara društvenu i solidarnu ekonomiju u Hrvatskoj te, kroz multisektorsku suradnju,  potiče participativni pristup u kreiranju javnih politika za poboljšanje kvalitete života i upravljanje održivim ekonomskim i društvenim razvojem u lokalnoj zajednici.

Naime, početkom 2020. godine provedeno je znanstveno istraživanje o stavovima stanovnika Ludbrega i Pregrade o kvaliteti života u njihovim gradovima, o njihovu doživljaju grada, kvaliteti života, radu lokalne samouprave, o tome što ih veseli i čini ponosnima, pozitivnim stvarima koje ih okružuju ili pak izazovima i nedostacima koje smatraju da treba unaprijediti. Na osnovi rezultata istraživanja i razgovora s fokus grupama, dizajniran je trening program s ciljem kreiranja DSE Modela dobre prakse koji je sudionicima pružio znanja i alate kako bi vlastitim djelovanjem mogli doprinijeti kvaliteti života sredine u kojoj žive.

Prvoga dana treninga sudionicima se obratio švicarski partner (Komora za društvenu i solidarnu ekonomiju Ženeva) te predstavio primjer dobre prakse Zadrugu Le nid Ženeva. Nakon upoznavanja sa solidarnim kratkim lancima opskrbe, sudionici su se podijelili u grupe te su započeli s razvijanjem DSE Modela dobre prakse grada Pregrade kroz analizu potreba, potencijala i rizika kojeg su finalizirali do kraja trećeg dana. Uz to, sudionici su upoznati s javnim politikama za hranu te s prilikama i mogućnostima koje mladi imaju u području hrane.

Projekt je financiran kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje koji provodi Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske preko poziva Osnaživanje hrvatsko-švicarskih partnerstava za lokalni društveno-ekonomski rast i razvoj.