Završen projekt Unapređenje osnovne prometne i komunalne zajedničke infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Pregrada

Poduzetnička zona Pregrada

U Pregradi je u petak, 29. siječnja 2021. održana konferencija za medije povodom završetka projekta Unapređenje osnovne prometne i komunalne zajedničke infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Pregrada. Uz gradonačelnika Marka Vešligaja konferenciji su prisustvovali predstavnik izvođača radova Stjepan Hrvoj, predstavnik projektnog ureda Kostelgrad projekt d.o.o. Josip Golubić te pročelnik Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Krunoslav Golub.

Projekt uređenja Poduzetničke zone Pregrada ukupne je vrijedan 2.067.250,00 kn, a obuhvatio je izgradnju nogostupa kao sastavnog dijela ceste u zoni, izgradnju javne rasvjete te zelene infrastrukture. Projekt je bio prijavljen na Poziv za dostavu projektnih prijedloga „Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona“ Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, kao Posredničkog tijela, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020, a s obzirom na indeks razvijenosti, Gradu Pregradi je odobreno sufinanciranje u iznosu 1.756.749,05 kn. Također, od Ministarstva regionalnog razvoja iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini dobiveno je 186.300,57 kn, a projektom se željelo doprinijeti razvoju poduzetništva u Pregradi.

"Uz razne poticaje i olakšice za nove investitore i poduzetnike kao što su subvencije na poduzetničke kredite te oslobađanje od komunalne naknade i doprinosa, kontinuirano se ulaže u Poduzetničku zonu s ciljem daljnjeg gospodarskog razvoja. Ovaj projekt iznimno je vrijedan za Pregradu, a sufinanciran je iz EU fondova. Novci EU važan su instrument razvoja Grada Pregrade pomoću kojih podižemo standard u gradu, a iz godine u godinu sve su više vidljivi naši napori u tom području kroz rezultate koje ostvarujemo. Tako mogu istaknuti da smo u 2017. godini ukupno ugovorili 2,7 milijuna kuna EU sredstava, dok taj iznos u 2018. i 2019. godini iznosi 7,5 milijuna kuna EU sredstava. Osim ovog projekta, mogu istaknuti kako smo uz pomoć sredstava europskih fondova proveli projekte: izgradnju reciklažnog dvorišta, asfaltiranje nerazvrstane ceste koja spaja Vrhe Pregradske i Cigrovec, tri energetske obnove zgrada u gradskom vlasništvu, rekonstrukciju Kuna-parka, uređenje šumske ceste, projekt VIOP-a za razvoj vodoopskrbe na Vinagori, a osim infrastrukturnih, bitni su nam i soft projekti koji su financirani iz europskih programa Erasmus+, Urbact i Europe za građane“, istaknuo je gradonačelnik Marko Vešligaj.