"Živim život bez nasilja"

Preventivni projekt "Živim život bez nasilja" je projekt koji u Hrvatskoj od 2010. godine provode Ministarstvo unutarnjih poslova i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), a od prošle školske godine kao partner se priključilo Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta. Projekt se provodi u suradnji sa organizacijama civilnog društva.

Preventivni projekt "Živim život bez nasilja" osvojio je nagradu za najbolji projekt primarne prevencije na dodjeli Europske nagrade za prevenciju kriminaliteta (ECPA).

Na području Krapinsko- zagorske županije provodi se od strane Policijske uprave krapinsko- zagorske, koordinatorica je Andreja     Jurić, policijska službenica za prevenciju i županijskog stručnog vijeća voditelja preventivnih programa u osnovnim školama, koordinatorica je Ljubica Gorički, voditeljica županijskog stručnog vijeća voditelja preventivnih programa u osnovnim školama.
Projekt je usmjeren na sprječavanje nasilja prema ženama, nasilja u obitelji, nasilja među mladima te izgradnji kulture nenasilja i tolerancije. Namijenjen je učenicima VII. Razreda osnovnih škola a provodi se kroz tri glavne komponente: I. Interaktivna radionica, II. Umjetničko- edukativni program, III. Interaktivna "parlaonica".

Tijekom mjeseca travnja sa sedmašima iz osnovnih škola u Pregradi, Desiniću i Humu na Sutli, koji su sudjelovali na prvoj i drugoj komponenti Projekta provedena je i treća komponenta, interaktivna "parlaonica" od strane voditelja školskih preventivnih projekata. Parlaonice su ujedno bile uvod za sudjelovanje učenika u natjecanju za koje je kao sredstvo izričaja odabrana fotografija, odnosno mogućnost učenika da korištenjem suvremene tehnologije (fotoaparat, tablet, smartphone) prikažu aktivnosti koje provode u školi, izvanškolskim aktivnostima ili u slobodno vrijeme, u druženju sa prijateljima, obitelji ili članovima udruga čiji su članovi, a iz kojih se može zaključiti na koje sve načine žive svoj svakidašnji život koristeći suradnju, potporu i toleranciju.

Tri najbolja rada biti će nagrađena, a prvo mjesto ući će u izbor za najbolji rad na nacionalnoj razini. U samo natjecanje svojim radovima  uključili su se i učenici Osnovne škole Janka Leskovara iz Pregrade i Osnovne škole Đure Prejca iz Desinića.

Za članove povjerenstva za izbor najboljeg rada odabrani su : Branka Žigman, učiteljica tehničke kultore OŠ Stjepan Radić u Brestovcu Orehovičkom, Željko Hlupić, policijski službenik za odnose sa javnošću PU krapinsko- zagorske i Krunoslav Pavlina, fotoreporter tjednika Zagorski list.

Među pristiglim radovima učenika kao tri najbolja odabrane su fotografije;

1. "ISTI U RAZLIČITOSTI" Leona Bebera, učenika VII. A razreda OŠ Đure Prejca,
2. "U ISTOM KRUGU", Lane Škalički, učenice VII.b razreda OŠ  Đure Prejca,
3. "POVJERENJE", Karle Premužak, učenice VII.b razreda OŠ  Đure Prejca, Desinić.

Povjerenstvo je ujedno izdvojilo fotografiju "U Salzburgu" za posebnu nagradu zbog iznimnog truda autora u posebnoj igri bojama u tehničkoj obradi fotografije. Autor fotografije je Dario Hlupić iz OŠ Janka Leskovara, Pregrada.

Danas se u prostorijama Gradske knjižnice Pregrada održala podjela zahvalnica i poklona za sudionike/ce natječaja.