Župa Kostel dobila novog župnika, vlč. Dragutina Šarca

Foto: Župa Pregrada

Dekretom zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, broj 1385/2019 od 6. srpnja 2019. u župu Kostel stiže novi župnik, velečasni Dragutin Šarc, koji će zamijeniti dosadašnjeg, Ivana Zovka.

U nedjelju 1. rujna na svetim misama u kapeli svetog Štefana i u župnoj crkvi svetog Mirka u Kostelu župnik Zovko oprostio se od svojih župljana. Župu je predao svome nasljedniku u utorak 20. kolovoza. Svečano uvođenje u službu bilo je 25. kolovoza na svetoj misi u 11 sati, a novog župnika u službu je uveo pregradski župnik Ivan Mikec.

Velečasni Ivan Zovko župu Kostel primio je u srpnju 2018. godine od Ivana Mikeca, župnika u Pregradi. Kroz trinaest mjeseci upravljanja župom Kostel nastojao je ostaviti trag svog rada u kostelskoj župi. U crkvi je obnovio dio električnih instalacija, dao izraditi novi sakristijski ormar te obnoviti stepenište koje vodi u prostorije koje se nalaze iznad sakristije. Napravljene su i četiri nove klupe i šest novih stolica. Također, nabavljeno je novo liturgijsko ruho, knjige i posuđe. U župnom dvoru okrečeno je prizemlje, u ured i još dvije prostorije stavljen je laminat te je nabavljen novi namještaj. Velika pomoć u tome bile su mu časne sestre uršulinke iz Njemačke. U svom vremenu upravljanja, uređivao je i okoliš crkve, gdje su porušena i neka dotrajala zdanja. U svom pastoralnom radu, nastojao je okupljati župljane, a puno pažnje posvećivao je ministrantskoj zajednici.

Novi župnik Dragutin Šarc rođen je u župi Blažene Djevice Marije od Krunice u Remetincu, 1979. god., po uzoritom kardinalu Franji Kuhariću, zaređen za svećenika zagrebačke nadbiskupije. Od zaređenja do sada službovao je u različitim župama zagrebačke nadbiskupije.  U svim župama u kojima je djelovao ostao je zapamćen kao dobar svećenik, koji je u svom služenju nastojao služiti Bogu i povjerenom narodu. Tijekom službovanja bio je, zbog bolesti, privremeno smješten u samostan od časni karmelićanki u Poredju. Sada, nakon četrdeset godina službovanja, opet dolazi u samostan časnih sestara karmelićanki u Poredje, ali mu je i povjerena služba župnika u župi Svetog Mirka u Kostelu.

Izvor: https://www.zupa.pregrada.hr/story.php?id=674