9. susret gradova i općina prijatelja djece- Grad Jastrebarsko

Deveti susret gradova i općina prijatelja djece održao se 17. listopada 2015. u Jastrebarskom, u gradu prijatelju djece. Prezentacijom brojnih uspješno realiziranih projekata dokazano da se u gradu Jastrebarskom vodi posebna briga o najmlađim stanovnicima, trudeći se djeci stvoriti odlične uvjete za odrastanje te im tako na najbolji mogući način uljepšati djetinjstvo. Na susretu je sudjelovalo 20 predstavnika gradova i općina prijatelja djece iz cijele Hrvatske. Među predstavnicima, susretu su nazočili predstavnici Društva "Naša djeca" grada Pregrade, dječji gradonačelnik Leo Filipčić, te vijećnici Dječjeg Gradskog vijeća, Borna Gorup i Lara Jazbec.
Susret je svečano otvoren hrvatskom himnom u izvedbi Vokalnog ansambla "Con spirito" koji djeluje u sklopu Društva Naša djeca Jastrebarsko te kratkim programom Dramskog studija Jaska, iz njihove hit-predstave "Striček Vilček ili Kako je Shakespeare postao Špeksir". 
Zamjenik gradonačelnika, Domagoj Šlat, pozdravio je prisutne te rekao: ’’Kontinuirano ulažemo u budućnost ovog grada, a to su naša djeca. Pomažemo roditelje novorođenčadi, gradimo vrtiće i igrališta, potičemo inkluziju djece s teškoćama u razvoju financiranjem asistenata u vrtiću Radost, a i od malih ih nogu učimo o važnosti čuvanja okoliša. Uz dnevni boravak sufinanciramo i prehranu osnovnoškolaca, kao i glazbenu školu. Srednjoškolcima sufinanciramo prijevoz, isplaćujemo stipendije. S ponosom možemo izdvojiti Ljetnu i Zimsku igraonicu – projekte koje provodimo 13. godinu za redom, a koje za vrijeme školskih praznika pohađa preko tisuću djece. Uz ostale podržavane projekte sportskih, društvenih i udruga iz kulture, ostvarene uspjehe pohvaljujemo i nagrađujemo te tako dodatno potičemo mlade na još više i još bolje! Dobrodošli u Jastrebarsko!’’, rekao je domaćin susreta Domagoj Šlat.
Kratki filmić ’’Što Jaska daje za djecu?’’ potvrdio je Šlatove riječi te je tako na najbolji mogući način, predstavnicima gradova i općina iz cijele Hrvatske kao i ostalim prisutnim uzvanicima, prikazano na koji način Jastrebarsko vodi brigu o svojim mališanima. Nakon toga u ime potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih, Milanke Opačić, ujedno i visoke pokroviteljice susreta, prigodnim se riječima obratila Iva Prpić, pomoćnica ministrice za provedbu socijalne politike, organizaciju i nadzor ustanova.
Na kraju svečanog otvaranja predsjednica Društva Naša djeca Jastrebarsko, Nikolina Ribarić, prezentirala je jedinstven u svijetu projekt Grada Jastrebarskog Aleja prvašića: male Jaskanke i Jaskanci ovom su prilikom trebali u pratnji učitelja i roditelja kod Glazbene škole Jastrebarsko zasadit 12 stabala koja će se obilježiti generacijskom pločicom, a fotografije sadnje poslužile bi da se izradi monografija Aleje prvašića koja će se čuvati u Gradskom muzeju Jastrebarsko.
 Aleja prvašića projekt je DND Jastrebarsko s ciljem da svake godine, generacija prvašića posadi jedno ili više stabala u gradu te isto obilježi generacijskom pločicom s imenima djece i njihovih učitelja kako bi u svome gradu ostavili jedinstveni trag o početku svog školovanja jedne generacije. Osim sadnje stabala, fotografije svake sadnje stabala planiraju pohraniti u monografiji Aleje prvašića koju će čuvati u Gradskom muzeju Jastrebarsko. 
Uslijedila je šetnja jaskanskim biserom – novouređenim perivojem Erdödy u koji Grad Jastrebarsko također kontinuirano ulaže i koji posjetitelje nije ostavio ravnodušnim. U Dječjem vrtiću Radost prezentiran je zatim uspješno proveden projekt na kojeg je Grad Jastrebarsko posebno ponosan - EU projekt Dječjeg vrtića Radost Jastrebarsko - Razvoj inkluzivnog modela predškolskog odgoja, a održana je i prezentacija na temu "Zaštita i inkluzija djece izbjeglica i imigranata". Za sve to vrijeme, mališani su imali priliku zabavljati se i istovremeno učiti u, za ovu priliku, osmišljenim radionicama - djeca su naučila kako izraditi model Sunčeva sustava, razdvojiti boje i obojati plamen.
Na kraju susreta zadovoljni uzvanici razgledali su moderan niskoenergetski Dječji vrtić Radost Jastrebarsko, izgradnjom kojeg je Grad Jastrebarsko mališanima osigurao najbolje uvjete za odrastanje te i riješio problem neupisane djece.