Brojne aktivnosti u GDCK Pregrada

Objavljeno Pon, 20/06/2022 - 10:38
CK

Na svojoj 8. sjednici Gradsko vijeće usvojilo je Izvješće o radu Gradskog društva Crvenog križa Pregrada za 2021. godinu.

Kako je istaknula ravnateljica društva Štefica Pasarić, aktivnosti u prošloj godini provodile su se još uvijek u otežanim uvjetima zbog pandemije COVID-19, međutim sve su uspješno provedene. Napomenula je kako su u gotovo sve aktivnosti društva bili uključeni volonteri, i to njih 103 aktivnih u prošloj godini koji su ukupno ostvarili 3112 volonterskih sati.

Crveni križ Pregrada u prošloj je godini nastavio s akcijom Solidarnost na djelu kojom su se prikupljale donacije za osobe u potrebi pa je kroz akciju pomoć primilo 366 osoba. Za kronične bolesnike, naglo oboljele i druge sugrađane koji u zdravstvenom sustavu ne ostvaruju pravo na ortopedsko pomagalo ili druga sredstva potrebna u njihovu liječenju, rehabilitaciji ili svakodnevnom životu, GDCK pregrada osiguralo je značajan broj ortopedskih sprava i pomagala za posudbu, a temeljem potpisanog ugovora o pružanju socijalnih usluga s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, provodilo je uslugu pomoći u kući koja obuhvaća obavljanje kućanskih poslova, održavanje osobne higijene korisnika, zadovoljenje svakodnevnih potreba korisnika, uređenje okućnice i tehničke poslove u domu korisnika, nabavu lijekova i namirnica te nabavu i dostavu toplih obroka korisnicima. Provođenjem programa osigurava se pomoć najosjetljivijim i najranjivijim skupinama: osobama starije životne dobi, samcima i kroničnim bolesnicima, koji nemaju mogućnost da im pomoć osiguraju roditelji, bračni drugovi i djeca. Nastavljene su i akcije darivanja krvi pa je tako u 2021. godini prikupljeno 690 doza krvi te je evidentiran 31 novi darivatelj.

Osposobljavanje osoba za pružanje prve pomoći jedan je od temeljnih zadataka Crvenog križa. Programi su namijenjeni cjelokupnoj populaciji, a razlikuju se po broju sati trajanja obuke i odabranim temama, ovisno o tome kojoj su populacijskoj skupini namijenjeni. U prošloj godini provedeno je ukupno 50 edukacija o pružanju prve pomoći i to za vozače motornih vozila, edukacije o prvoj pomoći na radu, prve pomoći u školama, edukacije prve pomoći za mlade i za osobe starije životne dobi, te su provedeni tečajevi obnove znanja prve pomoći i higijene.

Jedan od važnijih projekata koje društvo provodi je Veselo, veselo seniori ukupne vrijednosti 1,4 milijuna kuna, koji se provodio čitavu prošlu godinu na području Pregrade, Desinića i Huma na Sutli, a traje do kolovoza ove godine. U sklopu projekta organiziraju se dnevne aktivnosti različitog karaktera za starije osobe, organiziran je prijevoz sudionika kod liječnika, u ljekarnu, trgovinu te po dogovoru i za ostale potrebe, za korisnike se organiziraju i izleti, a kroz projekt su se uredili i prostori Crvenog križa.

Od 1. travnja 2021. godine GDCK provodi projekt Žene za Zagorje II kojemu je nositelj GDCK Krapina. Kroz projekt je u GDCK Pregrada zaposleno 15 žena na 12 mjeseci koje pružaju podršku za 90 korisnika. Također društvo u svojstvu partnera sudjeluje u projektu „Pokreni se, izmijeni se“, kojemu je cilj povećati pristup neaktivnim mladim osobama tržištu rada te projektu „Školski pribor za školarce u središnjoj Hrvatskoj“, koji se odnosi na nabavu školskog pribora za učenike osnovne škole iz obitelji čiji roditelji primaju zajamčenu minimalnu naknadu sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi. U 2021. godini kroz navedeni projekt podijeljeno je 55 kompleta školskog pribora. Dodatno, u prošloj je godini društvo provelo projekt „Psihosocijalna podrška i ortopedska pomagala u palijativnoj skrbi“, kojega su sufinancirali Grad Pregrada, Krapinsko-zagorska županija i GDCK. Cilj ovog projekta je pružanje psihosocijalne pomoći u brizi za teško bolesne osobe, upoznavanje građanstva s teškoćama s kojima se suočavaju teško oboljele osobe, kao i s mogućnošću pružanja besplatne psihosocijalne podrške. Obilježavali su se važni dani zajedničkim akcijama Hrvatskog Crvenog križa, a redovno su djelovali klubovi i savjetovališta: Klub dijabetičara, Klub 60+, Savjetovalište za ovisnosti i Savjetovalište za prevenciju i smanjenje prekomjerne tjelesne težine.

Novosti

Brzi pristup