Denis Vincek i DVD Pregrada dobitnici županijskih priznanja za 2018. godinu

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine KZŽ u Donjoj Stubici je u petak, 26. travnja, 2019. godine obilježen Dan Krapinsko-zagorske županije. Tim povodom dodijeljena su županijska priznanja, a među dobitnicima našli su se i Denis Vincek koji je dobio Plaketu Županije za iznimno postignuće u protekloj godini te DVD Pregrada, koje je na prijedlog Grada Pregrade primilo Povelju Krapinsko-zagorske županije.

Denis Vincek diplomirani je novinar i bibliotekar koji radi kao stručni suradnik knjižničar u Osnovnoj školi Ante Kovačića u Zlataru. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada za svoj rad među kojima svakako treba istaknuti Državnu nagradu tehničke kulture Faust Vrančić za 2009. godinu te Nagradu Višnje Šete za najboljeg školskog knjižničara u Hrvatskoj u 2018. godini. U svojemu radu Denis Vincek promiče školsko knjižničarstvo i osmišljava moderne strategije poučavanja informacijske i medijske pismenosti i o tome je dosad napisao znanstvene i stručne radove te izlagao na skupovima u zemlji i inozemstvu. Svojim stručnim znanjem Denis Vincek pomaže učenicima u stjecanju novih umijeća i sposobnosti te usvajanju novih pojmova, stajališta i navika. U projektima koje provodi  promiče medijsku pismenost od rane dobi te potiče samostalnost u radu. Također, velik doprinos dao je informativnoj djelatnosti i popularizaciji tehničke kulture objavom više od tisuću stručnih članaka o različitim područjima tehničke kulture. Svojim dugogodišnjim predanim radom daje velik doprinos i izuzetne rezultate u svojoj radnoj i životnoj sredini, a za svoj društveni angažman 2014. godine primio je i Zahvalnicu Grada Pregrade.

DVD Pregrada osnovano je 1889. kada se našla skupina pregradskih entuzijasta na čelu s mjesnim trgovcem Josipom Tomboskom. Uz redovitu djelatnost, Društvo ima nezaobilazne zasluge u širem društvenom životu svoje sredine. Pokretač je ili sudionik mnogih zabavnih i kulturnih zbivanja i poticatelj nastanka kulturnih udruga kao što su limena glazba ili tamburaški orkestar. Na taj način postalo je primjerom ostalim mjestima u Kotaru Pregrada i šire gdje u kasnijim desetljećima nastaju nova društva u većim naseljima i u radnim organizacijama. Čvrsto se povezalo s okolnim društvima i sa središnjicom, Hrvatskom vatrogasnom zajednicom. Održavane su skupštine, vatrogasne zabave, ogledne vježbe, educiraju se novi članovi i osnivaju manja društva u okolnim selima. Društvo sudjeluje na natjecanjima različitih rangova i postiže vrlo dobre rezultate, a organizirani su izleti za članstvo. Proteklih 130 godina obilježio je cijeli niz vatrogasnih uglednika, požrtvovnih i visoko svjesnih vatrogasaca koji su svoje živote posvetili stvaranju, razvoju i očuvanju vatrogasne djelatnosti, zaštiti građana i njihove teško stečene imovine te čuvanju svijetle vatrogasne tradicije naših zagorskih krajeva.

Iskrene čestitke dobitnicima!