Europe goes local: Studijski posjet Litvi

Agencija za mobilnost i programe EU je u sklopu projekta Europe goes local od 8. do 12. travnja 2019. organizirala studijski posjet Litvi s ciljem učenja, razmjene i preuzimanja dobrih praksi od jedinica lokalne samouprave i drugih relevantnih subjekata u području rada s mladima.

Studijskom posjetu odazvalo se 11 hrvatskih predstavnika jedinica lokalne samouprave te udruga civilnog društva koje se bave radom s mladima, među kojima i Grad Pregrada, koji je predstavljala viša stručna suradnica za društvene djelatnosti i odnose s javnošću te koordinatorica za mlade Petra Vdović. Studijskom posjetu pridružile su se i sudionice iz Latvije.

U tom periodu sudionici su se sastali s predstavnicima Odjela za rad s mladima u Vilniusu te predstavnicima Udruge litavskih “youthworkera”. Također su posjetili manja ruralna područja s ciljem upoznavanja načina organizacije rada s mladima u uvjetima specifičnima za manja mjesta. Kroz tri dana studijskog posjeta predstavnici Hrvatske i Latvije imali su priliku unaprijediti znanje o radu s mladima, razmjenjivati različita iskustva vezana uz rad s mladima i promišljati o načinima međusobne suradnje.

Litva je ciljano birana kao partner u ovom projektu s obzirom na sličan način organizacije rada s mladima, a opet u nekim procesima napredniji – upravo s namjerom da se sudionici mogu prepoznati u sličnim nacionalnim realnostima i izazovima te dobiti ideje i informacije o praksama koje će implementirati u svojim lokalnim zajednicama.

Inače, Europe goes local projekt je strateškog partnerstva u području mladih uz podršku Erasmus+ programa Europske unije. Projekt okuplja 23 nacionalne agencije iz Austrije, Belgije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Njemačke, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Grčke, Mađarske, Islanda, Italije, Lihtenštajna, Litve, Latvije, Norveške, Nizozemske, Portugala, Slovenije, Slovačke, Srbije i Švicarske,  SALTO-YOUTH resursni centar, Partnerstvo između Europske komisije i Vijeća Europe na polju mladih, Europski forum mladih i dvije mreže: POYWE i InterCity Youth. Za sveobuhvatnu koordinaciju projekta na europskoj razini odgovorna je belgijska nacionalna agencija JINT. Projekt traje od lipnja 2016. do svibnja 2019.

U sklopu projekta Grad Pregrada ima za cilj stvoriti održiv sustav podrške radu s mladima kroz aktivnosti pokretanja centra/kluba za mlade, pilotiranja participativnog proračuna za mlade, jačanje kapaciteta za rad s mladima u zajednici te pokretanje procesa izrade novog Gradskog programa za mlade.