Na javnoj tribini predstavljen prijedlog Proračuna Grada Pregrade za 2023. godinu

Objavljeno Pet, 25/11/2022 - 08:20
Tribina proračun

U gradskoj vijećnici u četvrtak 24. studenog 2022. održana je javna tribina o Proračunu grada Pregrade za 2023. godinu.

Riječ je o uobičajenoj praksi kojom se nastavlja uključivati građane u proces donošenja odluka i planiranje gradskog proračuna, kao temeljnog financijskog dokumenta koji na jasan, održiv i razvojan način prikazuje prihode i rashode u određenoj proračunskoj godini, a u njemu su sadržane bitne politike gradske vlasti.

Prijedlog Proračuna za 2023. godinu Grada Pregrade i proračunskih korisnika Dječjeg vrtića Naša radost, Gradske knjižnice, Muzeja grada Pregrade i Pučkog otvorenog učilišta predstavio je gradonačelnik Marko Vešligaj. Istaknuo je kako je najveća novina koja nas očekuje sljedeće godine euro te je sukladno tome gradski proračun po prvi puta planiran u toj valuti u iznosu od 7,26 milijuna eura.

U idućoj godini planiraju se velika sredstva iz EU fondova u iznosu od 2 milijuna eura za projekte koji kreću u realizaciju: sanacija klizišta na području grada Pregrade, izgradnja područnog objekta DV Naša radost, EUCF-izgradnja investicijskih koncepata (u sklopu kojeg se izrađuje projektna dokumentacija za biciklističku stazu) te izgradnja skate parka i poligona za djecu.

Gradonačelnik je naglasio kako su također planirana i sredstva od zaduživanja u iznosu 1,7 milijuna eura za projekte izgradnje područnog objekta DV Naša radost, s obzirom da je na natječaju ostvarena polovica potrebnog iznosa za izgradnju, kupnju zgrade i zemljišta Emka, koju Grad Pregrada planira zajednički s Krapinsko-zagorskom županijom i Fakultetom za dentalnu medicinu i zdravstvo iz Osijeka urediti za unaprjeđenje studija Sestrinstva u Pregradi, odnosno stvoriti mogućnosti za izvođenje diplomskog studija Sestrinstva u Pregradi, dogradnju Glazbene škole, koja je prijeko potrebna te daljnje unaprjeđenje komunalne infrastrukture i jačanje sigurnosti u prometu kroz asfaltiranje nerazvrstanih cesta, izgradnju parkirališta kod vrtića, osnovne i srednje škole te sufinanciranje izgradnje nogostupa uz županijsku cestu u Valentinovu prema PŠ Benkovo.

„U prijedlogu proračuna istaknuti su prioriteti koji su direktno povezani s Planom razvoja Grada Pregrade 2021.-2027., a koji se odnose na ulaganje u komunalnu infrastrukturu, ulaganja u odgoj i obrazovanje te u bolje uvjete života za sve građane. Vjerujemo da će gradski vijećnici podržati ovakav prijedlog proračuna na sljedećoj sjednici, a vi ste pozvani da se također uključite svojim komentarima i prijedlozima“, rekao je gradonačelnik.

Prezentacija s javne tribine nalazi se u prilogu.

Prilozi
Novosti

Brzi pristup