Obilježen Dan Grada Pregrade

Grad Pregrada na Bijelu je nedjelju 28. travnja 2019. proslavio svoj dan uz brojne povijesne postrojbe iz cijele Hrvatske, kuburaše, mažoretkinje i Limenu glazbu Pregrada. Svečanost obilježavanja Dana grada započela je već u jutarnjim satima euharistijskim slavljem u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a potom je uslijedio prijavak povijesnih postrojbi gradonačelniku. Sudjelovale su povijesna postrojba Krapinsko-zagorske županije „Kostelska pištola-Keglevićeva straža Kostel“, Hrvatski sokol Osijek, Gradska straža Požega, Hrvatski sokol Vinkovci, Križevačka djevojačka straža, Zrinska garda Čakovec, Svetonedeljska garda Viteški red Jurija in Volka Engelberta Turjaškega Žužemberk, Hajdučka družina Mijata Tomića Hercegovina, 10. satnija Ivanić te sva kuburaška društva s područja Pregrade. Nakon prijavka krenuo je mimohod od zgrade gradske uprave do gradskog groblja gdje su gradonačelnik Marko Vešligaj, njegova zamjenica Gordana Križanec Ružić i predsjednica Gradskog vijeća Tajana Broz položili vijenac i zapalili svijeće.

Svečanu sjednicu povodom Dana grada otvorila je predsjednica Gradskog vijeća Pregrade. Na samom početku prikazan je kratak film o realiziranim projektima na području grada u proteklih godinu dana, pa je tako, između ostaloga, prikazana izgradnja reciklažnog dvorišta, asfaltiranje nerazvrstane ceste Petrovina Menjački, energetska obnova upravne zgrade grada te drugi društveni projekti.

Gradonačelnik Marko Vešligaj istaknuo je kako je iz EU fondova samo za infrastrukturne projekte povučeno 10 milijuna kuna. „Iza nas je jedna sjajna, ali isto tako i izazovna godina. Ponosan sam na brojne projekte koje smo realizirali. Portfolio EU projekata izrazito je velik i šarolik i to je uspjeh cijele gradske uprave. Također, neću zaboraviti spomenuti ni naše gospodarstvenike. Ne mogu da se ne vratim nekih pet godina unatrag, kada smo u Pregradi imali više od 500 nezaposlenih. Danas je taj broj pao na 90. Reći će neki, to je zbog iseljavanja. Nije, jer se broj zaposlenih povećao s 1080 na 1558, prema zadnjim podacima. Pred nama je još puno posla, pa ću izdvojiti nekoliko projekata koji sigurno idu u realizaciju iduće, a neki od njih možda već i ove godine. To je dogradnja dječjeg vrtića, stavljanje u funkciju kino dvorane i pripadajućeg kulturnog centra te centra za mlade, bazen, dogradnja vatrogasnog doma, a vjerujem i u početak realizacije velikih infrastrukturnih projekata, poput sustava odvodnje i širokopojasnog interneta. Vjerujem da će iduća godina ponovno biti godina koja će rušiti rekorde i pozicionirati Pregradu u grad ugodnog života za svakoga“, zaključio je Vešligaj.

Po prvi puta Pregradu je posjetila SDP-ova zastupnica u Europskom parlamentu, Biljana Borzan, koja je istaknula kako je Pregrada može biti primjer drugim gradova po korištenju sredstava iz EU fondova.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar pohvalio je rad gradonačelnika Vešligaja i zamjenice Gordana Križanec Ružić te predsjednice Gradskog vijeća Tajane Broz, a pohvale je dala i predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki. Na svečanoj je sjednici bio i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić koji je istaknuo zadovoljstvo što gradonačelnik i njegovi suradnici uključuju širu zajednicu u donošenje svih odluka.

Prisutnima se obratila i Dječja gradonačelnica Lucija Horvat te gradonačelnica grada prijatelja Iloka Marina Budimir. U ime svih gradonačelnika i gradonačelnica s područja naše županije okupljene je pozdravio načelnik Općine Tuhelj Mladen Hercigonja. Sjednici je prisustvovao i saborski zastupnici Alen Prelec, županijski vijećnici te brojni gradonačelnici i gradonačelnice te načelnici i načelnice iz svih krajeva Lijepe Naše, ali i susjedne nam Slovenije – župan Občine Rogatec Mladen Mikolič i podžupana grad prijatelja – Občine Žužemberk Rok Zupančić.

Na sjednici su podijeljena i priznanja zaslužnim građanima, a u ime nagrađenih zahvalio se Ivan Kračun. Zahvalnica Grada Pregrade dodijeljena je Milanu Šoštariću, Tereziji Kantoci, Snježani Pintarić, Vladi Kostevcu, Valentini Večerić Gorupić, Danijeli Čuček, Jasni Vnuk, vlč. Ivanu Mikecu, Denisu Flegaru, Domu za starije osobe „Golubić“, Robertu Buriću i Juri Duvnjaku. Diploma Grada Pregrade uručena je Udruzi vinara i vinogradara „Dobra kaplica“ te Ivi Bariću, vl. obrta Barić Alatničarstvo. Plakete Grada Pregrade dodijeljene su Ivanu Kračunu, Brankici Krsnik te posthumno Rudolfu Grilcu. Najvolonterka na području grada Pregrade u 2018. je Bernarda Bele.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Dijana Zubić i Dario Tuđina, učenici Glazbene škole Pregrada.

Film o realiziranim projektima na području grada u proteklih godinu dana možete pogledati ovdje.