Poslovni uzlet grada Pregrade 2015.

Grad Pregrada je u ponedjeljak,21.09.2015 godine bio domaćin Poslovnog uzleta 2015. Poslovni uzlet je projekt Poslovnog dnevnika pokrenut 2014. godine s ciljem predstavljanja uspješnih malih i srednjih hrvatskih poduzeća te upoznavanja javnosti s uspješnim poduzetničkim pričama na regionalnom i nacionalnom nivou. 
Namijenjen je promociji i podršci hrvatskih malih i srednjih poduzetnika i obrtnika kroz predavanja i aktualne informacije o EU fondovima za ruralni razvoj, poslovnom planiranju, aktualnim poticajima za investicije, financijskim instrumentima te izmjenama poreznog zakona, dostupnim sredstvima za projekte energetske učinkovitosti i digitalnom marketingu. U 4 dvorane prijavljeni sudionici sudjelovali su na ukupno 12 različitih edukacijskih radionica eminentnih predavača i stručnjaka.
    Poslovni uzlet grada Pregrade započeo je panel diskusijom, na kojoj su sudjelovali gradonačelnik grada Pregrade, Marko Vešligaj, vlasnik Staklorez Burić d.o.o. gosp. Milan Burić, vlasnik Turističkog sela „Vuglec Breg“ gosp. Boris Vuglec, savjetnik Uprave HBOR-a gosp. Hrvoje Galičić te moderator panel diskusije gosp. Vladimir Nišević.  Na ovaj način učinjen je još jednog  korak u razvitku grada Pregrade i cijele Krapinsko-zagorske županije koja proteklih godina bilježi pozitivne gospodarske rezultate. Navedeni sudionici Panel diskusije, na jedan stručan način, temeljem vlastitih iskustava i znanja, obuhvatili su različite teme vezane uz poslovanje poduzetnika na području Grada Pregrade, komunikaciju i suradnju lokalne samouprave i poduzetnika, načine na koji lokalna samouprave pomaže i nastoji pomoći postojećim poduzetnicima, kao i načine na koji se mogu i nastoje privući novi poduzetnici i nova ulaganja na područje grada Pregrade.  
    Vlasnik Staklorez Burić d.o.o. gosp. Milan Burić, pozdravio je suradnju i aktivnosti lokalne samouprave, odnosno Grada Pregrade, istaknuvši kako Grad zaista čini sve kako bi pomogao i privukao investicije na naše područje, te ujedno olakšao i zadržao postojeće. 
    «Krenulo je, neki investitori su još 2006. otkupili zemljište od grada no zbog krize su bili značajno usporeni. Lokalna vlast im pomaže koliko može, primjerice oslobođeni su plaćanja doprinosa», rekao je gradonačelnik grada Pregrade, Marko Vešligaj. Kao najvećeg poduzetnika izdvojio je Kostel promet d.o.o. vezan uz auto industriju, koji ima 480 zaposlenih i sto posto svoje proizvodnje izvozi. Istaknuo je i da Pregrada ove godine izdvaja 94.000 kuna za subvencioniranje kamata poduzetničkih kredita, što koristi osmero lokalnih poduzetnika. Gradonačelnik je također istaknuo kako se puno truda i financijskih sredstava ulaže u Poslovnu zonu Grada Pregrade, u što su u prošloj 2014. godini uložena dostatna sredstva u izradu projektnih dokumentacija. Također pozdravljena je ovogodišnja investicija u Poslovnoj zoni, izgradnja proizvodnog pogona za strojnu obradu materijala -tvrtke "Barić alatničarstvo" vl. Ivo Barić, Hum na Sutli, vrijednosti oko 4 milijuna kuna. 
Cilj nam je imati svake godine po jedno veliko ulaganje u našu poslovnu zonu, a takvih najava ima», rekao je gradonačelnik MarkoVešligaj. 

Kao problem gradonačelnik je istaknuo smještaj Pregrade van glavnih puteva, odnosno nedostatak kvalitetnih prometnica, autoceste ili željezničke pruge. To je je ujedno razlog zbog čega nema značajnijeg doseljavanja. Međutim gradonačelnik grada Pregrade istaknuo je da investitori dolaze, zaposlenost snažno raste, pa postoji šansa i za demografski oporavak grada Pregrade. Kaže i kako lokalne samouprave zbog porezne reforme nisu osjetile povećanje svih prihoda. 
U narednim godinama planiraju se veća ulaganja u infrastrukturu u Poslovnoj zoni Pregrada, te veća decentralizacija «jer od lokalne se zajednice sve više očekuje. 

Govornici su se dotaknuli i teme vezane uz kreditiranje, suradnju sa bankama i drugim financijskim institucijama, u smjeru poboljšanja uzajamne suradnje i rješavanja problema koji se javljaju u praksi, odnosno u poslovanju i kreditiranju projekata i poslovanja poduzetnika na području Republike Hrvatske. Zaključno su se svi zajedno složili kako postoji jedna pozitivna poslovna klima i da polako gospodarstvo u RH ide u jednom pozitivnom i kvalitetnom smjeru, u smjeru poboljšanja poduzetničkih kompetencija usmjereog na razvitku inovativnog pristupa i promišljanja.
    Poslije Panel diskusije uslijedio je razgovor Siniše Hajdaša Dončića, ministra pomorstva, prometa i infrastrukture s Mislavom Šimatovićem, glavnim urednikom Poslovnog dnevnika. Ministar je ovom prilikom naglasio da su ulaganja u infrastrukturu temelj gospodarskog razvoja i potvrdio da je za vrijeme njegova mandata u cestogradnju uloženo otprilike 1,7 milijardi kuna. "Ulaganja u promet definitivno dovode do pozitivnih promjena, ali i rasta regionalnog BDP-a" rekao je ministar, te istaknuo kako ulaganja u ceste imaju i socijalnu i ekonomsku dimenziju jer se zbog omogućivanja lakših dnevnih migracija povećava zapošljavanje i naseljavanje na nekom području. "Koliko su ulaganja u promet važna za ukupno gospodarstvo pokazuje činjenica da Hrvatske autoceste sudjeluju s 0,57 posto u rastu BDP-a" istaknuo je ministar Hajdaš Dončić. 
    Župan Krapinsko- zagorske županije Željko Kolar ovom je prilikom istaknuo da svi ekonomski pokazatelji u Krapinsko-zagorskoj županiji ukazuju na pozitivan rezultat. "U 2014. godini imali smo najveći rast zaposlenosti u Hrvatskoj, imamo pokrivenost uvoza izvozom 152,5%, a naši poduzetnici i obrtnici na inozemnom tržištu ostvaruju 32,9% prihoda - sve daleko iznad hrvatskog prosjeka." Istaknuo je da su ovakvi rezultati prije svega zasluga obrtnika i poduzetnika koji kvalitetno investiraju i zapošljavaju ljude te dodao da je to zasluga i Vlade RH, pogotovo Ministarstva poduzetništva i obrta i Ministarstva gospodarstva, koji su za investicije dali velika nepovratna sredstva. 
    Željka Lončar, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta istaknula je važnost kvalitetnog informiranja poduzetnika kako bi se na vrijeme pripremili za buduće natječaje te zagorskim poduzetnicima poželjela puno uspjeha u daljnjem radu "budite i dalje lokomotiva hrvatskog gospodarstva" zajključila je pomoćnica ministra. 
    Na Poslovnom su uzletu sudjelovali i  zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek, načelnica Kraljevca na Sutli Danijela Pongrac, zamjenik gradonačelnika Krapine Branko Varjačić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, komunalnu infrastrukturu i EU fondove Sanja Mihovilić i zamjenica direktorice Zagorske razvojne agencije Helena Matuša.