Predstavnici Pregrade sudjelovali na događanjima u sklopu Erasmus+ projekta DigiMentor u Finskoj

Objavljeno Sri, 30/11/2022 - 11:59
Sajam DIGIMENTOR

Između 19. i 21. studenoga ove godine predstavnici Pregrade sudjelovali su na događanjima u sklopu Erasmus+ projekta DigiMentor-Digital Promotion and Protection Skills for Creative and Tradition Industries u gradu Tampereu u Finskoj. Hrvatski partner u ovome projektu Strateških partnerstava za inovacije je Muzej grada Pregrade, a muzej su u Finskoj predstavljali dr. sc. Davor Špoljar, v.d. ravnatelja muzeja i Marko Vešligaj, gradonačelnik grada Pregrade.

Između 18. i 20. studenoga u izložbenom i sportskom centru grada Tamperea održan je najveći finski, a ujedno i europski sajam rukotvorina - Suomen Kädentaidot -messut. Na sajmu se u nekoliko velikih dvorana predstavilo na stotine izlagača. Erasmus+ projekt DigiMentor predstavljen je na sajmu s vlastitim izložbenim prostorom, a program događanja pod nazivom „Digimentor Day“ uključen je u službeni program sajma te je projekt posebno najavljen od strane organizatora sajma. Tijekom tri dana trajanja sajma, projekt DigiMentor predstavili su članovi asocijacije MODUS ry, koordinatora projekta, a riječ je o udruzi koja okuplja nekoliko desetaka dizajnera, oblikovatelja i drugih umjetnika s područja grada Tamperea i regije Pirkanmaa. Osim članova udruge, projekt su predstavili i prvi Digimentori, umjetnici, profesionalci u kulturi, dizajneri, tradicijski obrtnici koji su kroz projekt stekli kompetencije iz područja digitalnog marketinga i vještine mentoriranja. Na sajmu su po prvi puta predstavljeni projektni rezultati, priručnik za vještine digitalnog marketinga i priručnik za vještine mentoriranja, a zainteresirani posjetitelji mogli su primjerice izraditi logotip za sebe ili za svoju umjetničku udrugu ili obrt. Na sajmu su pozdravne govore sudionicima projekta i posjetiteljima sajma uputili Elisa Guidi, predsjednica World Crafts Council – Europe i koordinatorica Centra za umjetničke rukotvorine i tradiciju Toskane te Vincenzo Le Voci, generalni tajnik Club of Venice. Ovo događanje s multiplicirajućim učinkom posjetili su svi projektni partneri, iz Finske, Latvije, Italije, Norveške i Hrvatske. Gradonačelnik Marko Vešligaj, ujedno i jedan od hrvatskih predstavnika u Europskom odboru regija, sajam je iskoristio i za bilateralni susret sa svojim kolegom Mikkom Aaltonenom, članom Gradskog vijeća grada Tamperea, koji je također član Europskog odbora regija. Ukupno je tijekom tri dana trajanja sajma ovo događanje posjetilo više od 42 000 posjetitelja.

Osim događanja s multiplicirajućim učinkom, između 20. i 21. studenoga u Tampereu je održan i Transnacionalni projektni sastanak u sklopu projekta DigiMentor. U sklopu sastanka, predstavnici partnerskih ustanova upoznali su se pobliže s asocijacijom Ylä-Karjalan Taideyhdistys, partnerskom organizacijom iz grada Nurmesa u istočnoj Finskoj (Karelija) te njihovim običajima. Tijekom sastanka, raspravljen je dosadašnji napredak u provedbi projekta te su dogovorene aktivnosti za predstojeće razdoblje do posljednjeg sastanka koji će se održati u travnju sljedeće godine u Firenci u Italiji. U narednom razdoblju partnerske ustanove prevodit će priručnike o digitalnom marketingu i vještinama mentoriranja te materijale za učenje na daljinu na svoje nacionalne jezike, a zatim će biti kreiran sustav otvorenih znački i kriteriji za ocjenjivanje i napredovanje u učenju te priznavanje ishoda učenja. Uz projektni dio, sudionici sastanka posjetili su muzejski centar Museokeskus Vapriikki, smješten u nekadašnjem industrijskom kompleksu Tampelle. U centru se nalazi stalni postav desetak muzeja: Muzej minerala, Poštanski muzej, Tampere u plamenima (muzej vatrogastva), Finski muzej igara, Prirodoslovni muzej, Tampere 1918. – muzej građanskog rata, Finski muzej hokeja na ledu i Finska kuća slavnih hokeja na ledu, Ruprikki muzej medija, „Finlayson 200 – tvornica koja je postala brend“ i druge zbirke. Na samom kraju sastanka, predstavnici partnerskih organizacija posjetili su javno događanje na otvorenoj tržnici u Tampereu, gdje su se susreli s finskom premijerkom Sannom Marin i zajednički se fotografirali, a premijerka Marin izrazila je podršku projektu i europskoj suradnji. Gradonačelnik Marko Vešligaj se na događanju osim s premijerkom Sannom Marin, susreo i s kolegom Markom Asellom, članom finskog parlamenta i osvajačem olimpijske medalje u hrvanju grčko-rimskim stilom.

Podsjetimo, Erasmus+ projekt DigiMentor provodi se od 1. studenoga 2020. godine i traje 34 mjeseca, odnosno do 31. kolovoza 2023. Dosad je u sklopu projekta održano više fizičkih, hibridnih i online događanja. U studenome 2021. godine održan je sastanak u mjestu Varangerbotn u Norveškoj kojeg je ugostila organizacija Sapmi Sápmi Næringshage AS. U travnju 2022. godine domaćin sastanka bio je Muzej grada Pregrade, a krajem kolovoza i početkom rujna ove godine domaćin sastanka bila je tvrtka Magnetic Professional iz Latvije. Koordinator projekta je udruga MODUS, neprofitna organizacija iz finskog grada Tamperea koja okuplja više desetaka finskih dizajnera. Ukupna vrijednost projekta iznosi 253.511,00 EUR, a dio koji se odnosi na Muzej grada Pregrade iznosi 33.898,00 EUR. Provedbom projekta žele se povećati digitalne kompetencije djelatnika u kreativnim i tradicijskim industrijama u ruralnim i udaljenijim područjima te promovirati europska kulturna i jezična raznolikost. Projektom se želi omogućiti umjetničkim organizacijama, kulturnim djelatnicima i samostalnim umjetnicima poput likovnih umjetnika, dizajnera i drugih sudjelovanje u inovativnim modelima učenja koje će se odvijati kroz platformu namijenjenu učenju na daljinu. Zainteresirani sudionici moći će usvajati nova znanja i vještine o korištenju digitalnih tehnologija, društvenih mreža, digitalnog marketinga, zaštite autorskih prava i brendiranja putem sustava otvorenih znački tj. bedževa, a zatim dalje prenositi ta znanja u svojstvu trenera drugim zainteresiranim polaznicima edukacija.

Novosti

Brzi pristup