Proslava 70. obljetnice LD Kuna Pregrada te 40. godina bratimljenja sa LD Ljubno ob Savinji Slovenija

U nedjelju 14.06.2015 uz pratnju Limene glazbe Pregrada, te Lovačkih rogista iz Krapinskih Toplica Lovačko društvo "Kuna" proslavilo je 70. obljetnicu i 40. godina bratimljenja sa LD ljubno ob Savinji iz Slovenije. Svečana povorka sa barjacima krenula je iz lovačkog doma “Kuna“ Pregrada u Gradsku vijećnicu, a podršku su svojim prisustvom iskazali gradonačelnik grada Pregrade gosp. Marko Vešligaj ,predsjednika Županijskog Lovačkog saveza Krapinsko- zagorske županije gosp. Ivan Halapir te predstavnici Lovske družine „Ljubno ob Savinji“ , Lovske družine  „Rogatec“ iz susjedne nam Slovenije ,kao i susjedne lovačke udruge i društava iz Desinića, Klanjca, Huma na Sutli te Planinarsko društvo Pregrada. U skladu sa proslavim 70. obljetnice LD Kuna Pregrada održana je svečana sjednica. Svečanu sjednicu  započeo je predsjednik LD „Kuna“ Pregrada Milan Šoštarić koji je pozdravio goste. Uz osvrt na 70. godišnju povijest Lovačkog društva „Kuna“ Pregrada, te povijest 40. godina bratimljenja i druženja sa Lovskom družinom „Ljubno ob Savinji“  Slovenija,  podjeljenja su odlikovanja Hrvatskog Lovačkog saveza i priznanja i zahvalnice LD „Kuna“ Pregrada .Nakon sjednice lovci i gosti  su formirali povorku i vratili se u lovački dom, gdje je pripremljen ručak, te je uz lovačke specijalitete i uz glazbu sastava „Trio  fantastic“ nastavljeno  druženje.
 

*Povijest LD „Kuna“ Pregrada
Povijest Lovačkog društva "Kuna" počinje 1945. godine, kada se nekolicina tada utjecajnih i društveno aktivnih ljudi udružilo u želji da se osnuje lovačko društvo koje bi obuhvaćalo cijelu tadašnju općinu. Tako je prva skupština održana 17. rujna te iste godine kada je lovačko društvo dobilo ime "Kuna" . U prvi Izvršni odbor ušli su kao osnivači Društva: Špiljak Franjo kao predsjednik, Pajter Milivoj, Leskovar Stjepan, Leskovar Petar, Storjak Franjo, Blažun Andrija, Družinec Slavko i Debeljak Milan, a ukupno je bilo 19 članova.
Godine 1946. društvo je počelo pripremati planove za izgradnju doma na Kunagori koji se i danas službeno zove Lovačko - planinarski dom. Prema zapisima i usmenoj predaji te sjećanjima tada još školaraca, počela je izgradnja koju su uz tadašnje lovce i nekolicinu planinara pomagali školska djeca i građani Pregrade.
 
Na otvorenju Lovačko - planinarskog doma na Kunagori za predsjednika Lovačkog društva i Planinarskog društva izabran je lovac Blažun Andrija.
Broj članova uskoro se povećao na 80 te se društvo brzo razvijalo. S obzirom na starosnu dob lovaca taj broj se 70-tih i 80-tih godina smanjivao tako da je zadnjih 15 godina broj članova otprilike oko 60 lovaca. 
Danas je Lovačko društvo "Kuna" Pregrada vrlo organizirana udruga koja uspješno gospodari lovištem II/103 Pregrada koje ima u zakupu od Krapinsko zagorske županije, te ima vrlo dobre odnose sa sličnim udrugama u susjedstvu i šire i jedna je od priznatijih lovačkih udruga u Županiji.
Lovačko društvo "Kuna" Pregrada je ustrojeno kao udruga koja se bavi uzgojem, zaštitom i lovom divljači. Učlanjeno je u Županijski lovački savez ,a preko njega u Hrvatski lovački savez. 
Društvo ima sjedište u Pregradi, Pod Lenartom 2 gdje posjeduje lovački dom. U posjedu ima i polovinu Lovačko-Planinarskog  doma na Kunagori kao i streljanu na glinene golubove.

*40. godina bratimljenja i druženja  LD „LJUBNO OB SAVINJI“
                                     
Pokretač i osnivatelj druženja je naš pokojni lovac Milan Golubić. Radeći u poduzeću «INGRAD» iz Celja upoznaje ing. Jeraša lovca i planinara. Prijateljstvo na poslu pretvori se ubrzo i u lovačko. 
U 1974. godini tadašnji lovci i planinari Stjepan Storjak i Gustav Krušec ondašnji tajnik u LD “Kuna“ Pregrada na poziv  planinara i lovca ing. Jeraša  te našega lovca Milana Golubića odlaze na splavarenje u Ljubno ob Savinji.
Uz prekrasnu bistru rijeku Savinju u gostionici lovca Stanka Tiršeka nakon upoznavanje i lovačkih priča i dogodovština pada prvi dogovor o druženju između dvaju lovačkih društava.
Prvi odlazak u lov u Ljubno ob Savinji ide se već u lovnoj sezoni 1974-75 i iz Pregrade odlazi oko tridesetak lovaca. Vidjevši prekrasne krajolike planinske Slovenije i gostoljubljivost domaćina brzo se stvaraju prijateljstva među lovcima. Dogovara se posjet lovaca  LD „Ljubno ob Savinji“ Pregradi.
Nakon upoznavanja i druženja u lovištima koja sa vrlo različitog tipa, npr. u Ljubnom ob Savinji pretežno obitava visoka divljač (jeleni,divlje svinje, gams) i lovište je rasprostranjeno po obližnjim planinama sa crnogoričnom šumom.
Pregrada je lovcima iz Ljubno ob Savinji interesantna jer je to pitomi brežuljkasti kraj sa mnogobrojnim vinogradima i klijetima te lov na nisku divljač fazana i zeca kojega je bilo tada u izobilju.
Nakon tih prvih zajedničkih lovova 07. prosinca 1975. godine potpisuje se povelja o bratimljenju između dva lovačka društva.
Povelju potpisuju ispred lovaca i općina: 
«L.D Kuna» Pregrada predsjednik Ivo Petanjek,
«L.D. Ljubno ob Savinji» predsjednik Ivo Jeraj,
Predsjednik tadašnje općine Krapina Josip Antolić,
Predsjednik  IS. SO Mozirje Hubert Herček. 

Otada  svake godine pa eto tako već 40. godina lovci Lovačkog društva "Kuna" odlaze na lovačka druženja kao i u lov u Ljubno ob Savinji, a lovci iz susjedne države dolaze kod nas.