Punkt Dežurstva Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije u Pregradi u potpunosti je obnovljen

Punkt Dežurstva Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije u Pregradi u potpunosti je obnovljen. Izvršeni radovi stajali su 52 tisuće kuna a dio troškova pokrila je Krapinsko-zagorska županija.

Obnovljeni punkt obišao je u ponedjeljak, 20. srpnja 2015. godine župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, saborska zastupnica Dunja Špoljar, zamjenica župana KZŽ Jasna Petek i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu KZŽ Krešimir Božić i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar je tom prilikom istaknuo da je jedan od prioriteta da svi stanovnici imaju jednaku zdravstvenu zaštitu, odnosno dostupnost hitne medicinske pomoći. „Na području županije postoje 4 T1 punkta hitne medicinske pomoći, što nije dovoljno. Grad Klanjec, općine Zagorska Sela, Kumrovec, Tuhelj i Kraljevec na Sutli te gradovi Klanjec i Pregrada nemaju punktove, što stanovništvo koje živi na tim područjima stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na ostalo stanovništvo. U Ministarstvu zdravlja i Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu izložili smo naš problem i dobili smo pozitivno mišljenje za otvaranje punkta u Pregradi i u Klanjcu, i očekujemo da će odluka o njihovom formiranju biti donesena ove godine“, rekao je župan Kolar.

U prvih šest mjeseci 2015. godine u navedenom punktu obrađeno je 940 pacijenata i odrađeno 363 intervencija na terenu. U pogledu medicinsko-tehničke opreme i vozila hitne medicinske službe, Dežurstvo Pregrada, kao i si ostali punktovi,  u potpunosti udovoljava uvjetima iz Pravilnika o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje djelatnosti hitne medicine. Zavod za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije, osim u Pregradi, ima punktove dežurstva smještene u Klanjcu, Konjščini i  Mariji Bistrici.

Rad dežurstava organiziran je radnim danom u vremenu od 19,30 do 07,00 sati, a subotom, nedjeljom i blagdanom kroz 24 sata.

Radnim danom u vremenu od 07,00 do 19,30 sati područja Dežurstva pokrivaju najbliži dostupni timovi hitne medicinske službe Zavoda za hitnu medicinu smješteni u Donjoj Stubici, Krapini, Zaboku i Zlataru.