Središnja svečanost 45. Branja Grojzdja u Pregradi 2015.

U nedjelju 27. rujna, zadnjeg dana 45. manifestacije Branje grojzdja u Pregradi održana je središnja svečanost manifestacije na pozornici na Trgu Gospe Kunagorske. U nedjeljnom programu manifestacije organizirane su većinom aktivnosti na otvorenom i u prirodi, pa su se ranoranioci mogli pridružiti ribičima na jezeru Gorica na ribičkom natjecanju, ili se zaputiti u planinarski pohod na Kunagoru, a ljubitelji malih životinja razgledati izložbu postavljenu u OŠ J. Leskovara. 
Kruna manifestacije, tradicionalna nedjeljna povorka beračica i berača na konjskim zapregama koje prolaze pregradskim ulicama te slave ubiranje plodova mukotrpnog rada tijekom cijele godine, ove godine je obogaćena dolaskom kako domaćih tako i međunarodnih gostiju, AKUD-a Gornje Jesenje, KUD-a „Sloga“ Bapska, KD Anton Stefancionsa iz Rogaca te Ljudske pevke društva kmečkih žena Suha krajina iz Žužemberka, koji su uz Glazbenu školu Pregrada, KUD Pregrada i Dječji vrtić Naša radost sudjelovali u povorci i umjetničkom programu. Povorka je krenula od dječjeg vrtića iz ulice Stjepana Škreblina, prošla kroz Gajevu i Radićevu te stigla na trg. U povorci su sudjelovala petora kola, gostujuće skupine KUD-ova te domaćini: Vrtić Naša radost, grupa Plemenšćina, grupa Kostel, uz goste iz Štuparja i Petrovskog. Stručni žiri izabrao je najbolju skupinu, najboljeg berača, najbolju beračicu te malene – beračicu i berača.
Poslijepodne je bilo obilježeno kulturom, naime u zagorskoj katedrali održao se 20. županijski susret zborova.
Ovogodišnja manifestacija je trajala 9 dana, a uz tradicionalnu kulturno-zabavnu komponentu, manifestacija je obogaćena i sa dva poslovno-edukativna događanja: Poslovnim uzletom te Sajmom vinogradarske opreme i vinarstva.
Tjedan je započeo vrlo dinamično. Od ponedjeljka kada smo zajedno sa TZ Grada Pregrade bili  organizatori i domaćini Sajma vinogradarske opreme i vinarstva, Poslovnog uzleta 2015. grada Pregrade i  Koncerta Glazbene škole Pregrada do utorka kada su nas razveselili dječji osmijesi i igre na Trgu Gospe Kunagorske, gdje su ponovno kao i prošlih godine odigrane Berbarije za mlade, a navečer je održana izložba slika slikanih vinom uz prezentaciju vrlo interesantne tehnike slikanja. Izložbu je zasladila Udruga Kostelskih žena pripremivši degustaciju kolača od grožđa. 
Pregrada.info je u srijedu, 23.09.2015. predstavila svoj časopis, uz promociju biciklističke karte Zagorja, a uz što je održano otvorenje vinarske kućice ispred Muzeja/Galerije u kojoj svi domaći i gosti mogu popiti koju čašicu kvalitetnog domaćeg vina. 
Četvrtak, 24.09.2015. započeo je u sportskom duhu. NK Pregrada je u 16:30 sati ugostio NK Desinić i NK Stražu. Usprkos kišovitom poslije podnevu  utakmice su održane i to sa dosta pogodaka. Raspoloženje naših nogometaša bilo je odlično, te su usprkos lošem vremenu zadovoljili očekivanja navijača. Igralo se po poluvremenu 40 minuta, a nogometni klubovi su se u poluvremenu izmjenjivali u igri. Susreti su završili slijedećim rezultatima; NK Pregrada i NK Straža 0:2, NK Pregrada i NK Desinić 2:2, te NK Desinić i NK Straža 1:1.
U 18:00 sati u OŠ Janka Leskovara održana je šahovska simultanka, sa prvakom hrvatske 1999. godine i 2000. godine, velemajstorom Ivanom Žajom. Velemajstor Ivan Žaja igrao je protiv 12 šahista i 2 šahistice osnovne i srednje škole, i to iz Pregrade, Oroslavlja i Huma na Sutli. Šahovska simultanka završila je sa 14 pobjeda velemajstora i 1 remijem.
U večernjim satima Caffe bar Ramona tradicionalno je proslavio svoj 25. rođendan, uz rock koncert grupe Daddy Cool. Kao i uvijek atmosfera je bila odlična.
U petak, 25.09.2015. godine  u trgovačko društvo Kostel promet d.o.o., posjetio je potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić i Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić uz doček gradonačelnika grada Pregrade, Marka Vešligaja.
Nakon posjeta Kostel promet d.o.o.-u potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić i Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić uputili su se na svečano otvorenje Područne škole Stipernica. U prisutnosti visokih uzvanika potpredsjednika Vlade RH Branka Grčića, ministra prometa, pomorstva i veza Siniše Hajdaša Dončića i saborske zastupnice Dunje Špoljar, članice Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i predstavnika Krapinsko-zagorske županije, župana Željka Kolara, zamjenika župana za gospodarstvo Anđelka Fereka Jambreka, zamjenice župana Jasne Petek te domaćina, gradonačelnika grada Pregrade Marka Vešligaja i ravnateljice OŠ Janka Leskovara Zdravke Žiger Žgela, cijenjenih gostiju i građana, otvorena je Područna škola u Stipernici, moderna i vrijedna investicija u obrazovne kapacitete kroz koje se povećava dostupnost obrazovanja i revitalizira dio ruralnog područja grada Pregrade. Projekt izgradnje PŠ Stipernica, sa završnom vrijednošću investicije od 3,3 milijuna kuna započeo je 2006. godine,  a odvijao se u tri etape. U investiciji, svojim ulaganjima, najvećim dijelom je sudjelovala Krapinsko-zagorska županija, zatim Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Grad Pregrada. Nakon prigodnog svečanog programa učenika, u svom obraćanju prisutnima ravnateljica OŠ Janka Leskovara Zdravka Žiger Žgela istaknula je važnost otvorenja Područne škole Stipernica za područje grada Pregrade. U svom nadasve emotivnom govoru, istaknula je da su djeca ono što je najbitnije, te da su oni ti zbog kojih je Područna škola Stipernica iz jednog sna postala stvarnost.

U dvorani OŠ Janka Leskovara održale su se 18. "Pregradske dječje berbarije" gdje su djeca sudjelovala u različitim igrama osmišljenim na temu jesenskih radova.
Ove godine sudjelovalo je 18 dječjih vrtića, među kojima je bio i dječji vrtić iz Rogaške Slatine sa svojim mališanima iz grupe Potoček. 
Dječji vrtići koji su sudjelovali na berbarijama su: Dječji vrtić Gustav Krklec iz Krapine , Dječji vrtić Bukovac Zagreb, DV “Zlatni dani” Zlatar Bistrica, DV “Balončica” Hum na Sutli,
Spec. bolnica Krapinske Toplice – grupa “Mravci”, DV “Zipkica” Zabok , DV “Zvirek” Stubičke Toplice, Vrtec Rogaška Slatina – enota “Potoček”, DV “Rožica” Veliko Trgovišće, DV “Konjščina” Konjščina, DV “Pušlek” Marija Bistrica, DV “Bedekovčina” Bedekovčina , DV “Maslačak” Krapinske Toplice, DV “Sunčica” Krapina, DV Sveti Križ Začretje, DV “Bubamara” Donja Stubica, DV “Cvrkutić” Oroslavje i DV “Naša radost” Pregrada. 

Svečano otvorenje 45. manifestacije Branje grojzdja održano je u petak 25.09.2015.g.   Nakon svečanog otvorenja slijedio je kulturno umjetnički program KUD-a Pregrada koji je predstavio svoj CD prvijenac "Dotekni dušu". U predstavljanju skladbi pomogli su im dragi gosti: Klapa Kmeti, Adalbert Turner Juci, Olena Ciglenjak, Aljoša Mutić, ŽVA Sotelie te Branko Greblički Ventek. 
Subota, 26.09.2015.g. također je bila puna zanimljivih sadržaja od gađanja glinenih golubova na Kunagori, izložbe malih životinja, brzopoteznog šahovskog turnira, Moto-Alke, KUP-a Mjesnih odbora, programa za djecu i odrasle plesnog studija DIV, tradicijskog sajma do rock koncerta Pips, Chips & Videoclips u večernjim satima.
Fotografije s ovogodišnje manifestacije možete pogledati na stranici http://www.fotobranje.pregrada.info, a za njih je zaslužan Fotoklub Pregrada, kojemu se gradonačelnik Marko Vešligaj zahvaljuje na praćenju i pokrivanju svih aktivnosti manifestacije. Gradonačelnik Vešligaj se u ime Grada također zahvaljuje svim sudionicima programa, Organizacijskom odboru manifestacije, Turističkoj zajednici grada Pregrade, pokroviteljima, sponzorima, medijskim pokroviteljima i mnogim ljudima dobre volje, koji su svojim trudom i aktivnostima doprinijeli realizaciji raznovrsnih aktivnosti manifestacije. Za kraj, Gradonačelnik se svima zahvalio na dolasku i poželio da se dogodine okupe u još većem broju na manifestaciji Branje grojzdja u Pregradi 2015.